ČOVEK OD KOGA JE ZAPAD DRHTAO Srbin napravio kombinaciju kojom je mogao da sruši celu Evropu

Postoje dve teorije o tome kako se kralj Milutin našao u čuvenom delu i obe su vezane za kovanje srebrnog novca.

Zlato, bogatstvo, novac
Foto: Shutterstock, ilustracija

Srpski dinar se prvi put pominje u arhivskim dokumentima sa kraja 1214. godine, u vreme kralja Stefana Prvovenčanog, brata Svetog Save. Prvi pomen srpskog novca datira iz 1277. godine u Dubrovačkom carinskom statutu u odredbi o taksama na izvoz robe, gde se pominju "brskovski dinari" po rudniku Brskovo koji se nalazio u okolini Mojkovca.

Postoje dve teorije o tome kako se kralj Milutin našao u čuvenom delu i obe su vezane za kovanje srebrnog novca.

kralj Milutin Nemanjić kraljica Simonida
kralj Milutin Nemanjić kraljica Simonida, Foto: printscreen

Prva verzija kaže da je u njegovo vreme "raški dinar" bio na dobrom glasu i van granica srpske države pa su se u Mletačkoj republici plašili da im ta slava ne ugrozi njihovu valutu neophodnu za trgovinu.

Druga , daleko zanimljivija verzija kaže da se u vreme kralja Milutina (moguće da je u pitanju i njegov brat Dragutin) u rudniku Brskovo kovao lažni mletački novac koji se od pravog razlikovao u procentu srebra koji je sadržao. U svemu ostalon, navodi se da je taj novac bio savršena kopija mletačkog.

Upravo zbog toga, čuveni italijanski književnik Dante Aligijeri smestio je srpskog srednjovekovnog vladara u svoj čuveni ep-alegoriju "Božanstvena komedija" ni manje ni više nego u - pakao, i to u osmi krug!

pakao
pakao, Foto: Shutterstock

Zanimljivo je navesti da u srednjovekovnoj Srbiji jedna svinja vredela je 12 dinara, ovan šest, a konj 360 dinara koliko je koštala i jedna robinja.

Sve do pada Srbije 1459. godine dinar su kovali gotovo svi srpski vladari. Sav srednjovekovni novac Srbije se, zbog povlačenja zlata iz opticaja u celoj Evropi, kovao isključivo u srebru, a uvek je postojao neki vlastelin koji bi se oglušio o prava kralja i sam kovao novac. Čak i u vreme cara Dušana despot Jovan Oliver kovao je sopstveni novac. Posle Dušanove smrti i opšteg rasula u državi novac su počeli da kuju čak i neki gradovi, manastiri...

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi