Kroz istoriju nisu mnogo marili za ličnu higijenu - Ovi vladari su bili najaljkaviji

Opšte je poznato da higijena u Evropi pre 19-og veka nije bila na zavidnom nivou a poneki vladari su se čak isticali svojom netrpeljivošću prema vodi i sapunu.

Versaj
Versaj, Foto: Youtube /Print scren

Luj XIV

Kralj Sunce, u mladosti poznat kao ljubitelj plesa, u zrelom dobu kao fantastičan vladar koji je Francuskoj doneo najveću slavu voleo je raskoš i sagradio najlepši dvorac na svetu - Versaj. Ipak, prilično je izvesno da, iako je imao mogućnosti da čistu vodu ima više nego običan svet nije voleo da se kupa. Priča se da se okupao samo dva puta u životu.

Luj XIV
Luj XIV, Foto: Shutterstock


Izabela I od Španije

Kraljica Izabela koja je finansirala Kolumbov put do Amerike čak se hvalila da se okupala samo dva puta u životu - kada se rodila i kada se udavala.

Elizabeta I
Elizabeta I, Foto: Youtube /Print scren

Elizabeta I

Najznačajnija kraljica Engleske koja je pobedila Armadu iz Španije takođe nije volela kupanje. Ipak, kupala se jednom mesečno, kako se navodilo, "iako joj to možda nije bilo potrebno a možda i jeste"

Čarls II

Gomila njegovih pasa koji su bili izujedani od buva stalno je boravilo u njegovim odajama a on ih je čak držao u krevetu te bi i sam poprimio njihov miris. Svedoci su naovodili da je cela spavaća soba bila veoma zagušljiva.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi