Hrvatska, kuna
Profimedia
Hrvatska, kuna

Profimedia

Hrvatska, kuna, Foto: Profimedia

Odluku o ulasku u "ERM II" donose zemlje koje učestvuju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja evrozone i Danska kao i predstavnici Evropske cntralne banke. Država članica koja želi da uvede evro mora najmanje dve godine provesti u mehanizmu "ERM II" pre nego što uvede zajedničku evropsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u evrozonu najranije 2023. godine.

- Danas je donesena odluka da se Hrvatsku primi u Evropski tečajni mehanizam "ERM II". To je korak koji kolokvijalno nazivamo predvorje evrozone. S nama je primljena i Bugarska - rekao je Andrej Plenković i dodao,

- Naše članstvo u evrozoni podržala je Evropska komisija. Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela evro. Po određenim paramatrima smo vezani uz evro - naveo je Plenković.

Pročitajte još:

Napomenuo je da je odlučeno da središnji tečaj kune za evro bude 7,53450 kuna.

Mi smo vezani za evro, naglasio je Plenković.

- Kroz ugovor o pristupanju u EU i potvrdom na referendumu Hrvatska je već u junu 2011. godine, odlučila da će pristupiti evrozoni kad ispuni kriterijume. Podsećam na detalj da je utvrđen središnji paritet između kune i evra i on će biti 7,53450 kuna za jedan evro - istakao je Andreja Plenković.

Za idući korak Hrvatska mora nastaviti da ispunjava uslove, stabilnost cena, stabilnost tečaja itd, naglasio je, dodavši da treba nastaviti smanjivati javni dug. Nije hteo da spekuliše o datumu ulaska u evrozonu, jer je gotovo svaka država imala svoj "tempo".

- Ovime smo dodatno ojačali reputaciju Hrvatske na ekonomskom i finansijskom planu, na tržištima, ovo za nas znači novu legitimaciju - istaknuo je predsednika Vlade Hrvatske.

Pročitajte još: