slon
Youtube/Printscreen
slon

Youtube/Printscreen

slon, Foto: Youtube/Printscreen

Više od 350 slonova pronađeni su mrtvi pored vodenih bara u delti reke Okavango u Bocvani. Stotine slonova misteriozno su stradali u Bocvani.

Pročitajte još:

Oni su umrli pod nerazjašnjenim okolnostima, a na fotografijama iz vazduha prikazani su njihovi leševi razbacani po delti Okavango i u drugim severnim delovima zemlje.

Prvi slučajevi ovih neobičnih smrti prijavljeni su u maju kada je u kratkom periodu umrlo 169 slonova u delti Okavango, močvarnom i bujnom staništu ovih divljih životinja. Taj broj se skoro udvostručio do polovine juna, a 70 odsto smrtnih slučajeva dogodilo se oko vodenih površina, bara i mini jezera, navode lokalni izvori.

Vlada Bocvane još uvek nije testirala tela životinja na tragove otrova ili patogena, međutim, antraks je isključen - dok su trovanje cijanidom prethodno koristile lovokradice u Zimbabveu.

Dr Nijal Meken, direktor rendžerske službe u Nacionalnom parku, rekao je za list "Gardijan":

- Ovo je masovno odumiranje na nivou koji nije viđen dosta dugo. Ne znam šta je osim suše moglo da izazove ovoliku smrtnost.

Naučnici su pozvali vladu da testira životinje kako bi se osiguralo da ne predstavljaju rizik za ljudski život, jer je prenos patogena sa životinje na čoveka u srži interesovanja naučnika.

Lokalni stanovnici tog područja prijavili su da su videli slonove kako hodaju u krugovima, što sugeriše da su neurološki bili oslabljeni ili da je u pitanju patogen ili neki otrov.

- Ako pogledate leševe, neki od slonova su pali pravo na lice, što ukazuje da su umrli vrlo brzo. Drugi očito umiru sporije, poput onih koji lutaju unaokolo. Zato je vrlo teško reći šta je toksin, koji ih je pokosio - napisao je Meken.

U odgovoru za "Gardijan", doktor Siril Taolo, vršilac dužnosti direktora za Bocvanu, odeljenje za rezervate i nacionalne parkove je izjavio:

- Svesni smo da imamo slonove koji umiru. Od 350 životinja potvrdili smo 280 umrlih životinja. Još uvek smo u procesu potvrđivanja ostataka.

On je okrivio Covid-19 zbog spore obrade testova i rekao da su testovi poslati na analizu u drugu zemlju.

Nedostatak supova na leševima takođe je doveo do toga da lokalno stanovništvo sugeriše da nešto van prirodnog fenomena izaziva smrt, a Covid-19 je takođe predstavljao mogućnost.

Iako se ukupna populacija slonova u Africi smanjuje zbog krivolova, broj umrlih u Bocvani raste.

Ova južnoafrička država dom je trećini slonova sa kontinenta i ima populaciju od 80.000 do 130.000 zbog dobro čuvanih rezervata.

U delti Okavango ima oko 15.000 slonova, a smatra se da će privlačenje turista u divljinu zemlje doneti oko 12 procenata njenog BDP-a.

Međutim, slonovi su i dalje u opasnosti, poljoprivrednici ih smatraju štetočinama zbog uništavanja useva, a krivolov je i dalje prisutan.

Predsednik Mokgvetsi Masisi prošle godine je ukinuo petogodišnju zabranu lova na krupnu divljač koju je nametnuo prethodni predsednik Jan Kama.

Ali ograničenja putovanja zbog korona virusa značila su da sezona lova nije počela ove godine.

Preporučujemo: