Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko
Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot
Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko

Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko, Foto: Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Uz desetine skupocenih darova kojima je prvi čovek ove države počastvovan od plejade svetskih državnika, predsednika, premijera, kraljeva, careva i raznih eminentnih ličnosti, našla se tu i otmena porcelanska ćasa koju mu je darivala naša glumica.

Ivana Žigon Lukašenko

Alo.rs/V.Đ.

Ivana Žigon Lukašenko, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Ova dragocena zbirka Lukašenkovih poklona pohranjena je u Minsku, a direktor „Nacionalnog istorisjkog muzeja Belarusije“, Oleg Rižkov, kaže da ova zemlja ima diplomatske odnose sa čak 174 države, a da poklon, kao jedan od najstarijih fenomena čovečanstva, smatraju bitnim atributom međunarodnog dijaloga, produbljiva i jačanja prijateljstva, kao i izrazom zahvalnosti i dobre volje.

Preporučujemo još:

Teško je izdvojiti nainteresantnije Lukašekove poklone jer celokupna postavka predstavlja vrlo raznoliku geografiju - Azerbejdžan, Venecuela, Vijetnam, Indija, Indonezija, Kina, Laos, Pakistan, Rusija, Srbija, SAD, Tadžikistan, Ukrajina...

Postoje i pokloni kojih se zbog svoje skromnosti predsednik Belorusije javno odrekao. Na primer, nije želeo da primi luksuzni automobil „Mejbah“, koji je dobio od izvesnog ruskog privrednika. To vozilo nikada nije koriščeno, ali se čuva u garaži jedne državne institucije u Minsku.

Pročitajte i: