džek trbosek
Shutterstock
džek trbosek

Shutterstock

džek trbosek, Foto: Shutterstock

Džek Trbosek je pseudonim dat serijskom ubici koji je krajem 19. veka u Vajtčepelu, radničkom naselju u istočnom delu Londona, ubio i nakon toga raskomadao najmanje pet prostitutki. Misterija vezana za njegov identitet i motive inspirisala je mnoge autore na pisanje knjiga i snimanje filmova, a danas se pretpostavlja da se radilo o poljskom imigrantu Aronu Kosminskom.

1. U poznate ličnosti koje su brojni autori knjiga i članaka o Džeku Trboseku navodili kao sumnjivce, spadaju ugledni slikar Volter Sikert, pisac Luis Kerol, pa čak i Albert Viktor, unuk kraljice Viktorije.

2. Istraga je stručnjake dovela do nekoliko osumnjičenih, od kojih su najpoznatiji frizer Aron Kosminski, učitelj Montagju Džon Druit, nadrilekar Frensis Tambleti i serijski ubica Džordž Čepmen. Na osnovu istraživanja iz 2014. godine, smatra se da se najverovatnije radilo o Kosminskom.

3. Zbog brojnih napada na žene u ono vreme, teško se utvrđivalo da li je žrtva Trbosekova ili ne. Međutim, on je sasvim sigurno odgovoran za ubistva pet prostitutki (Meri En Nikols, Eni Čepmen, Elizabet Strajd, Ketrin Edouz i Meri Džejn Keli), kojima je prvo prerezao grkljan a potom ih sakatio.

4. Tokom Trbosekovih ubistava, policija i novine primile su veliki broj pisama u vezi sa slučajem, ali se samo za njih tri (Dragi šefe, Smeli Džek, Iz pakla) oduvek verovalo da su prava. Takođe, njegov nadimak vodi poreklo od pisma naslovljenog sa Dragi šefe.

5. Danas postoji više od 150 književnih dela koja se bave Trbosekom kao stvarnim događajem, što ga svrstava među stvarne zločince o kojima se najviše pisalo u istoriji.

6. Meri Džejn Keli, koja je pronađena mrtva u svom domu 9. novembra 1888. godine, smatra se poslednjom Trbosekovom žrtvom, pošto je nakon toga prestao da ubija. Pretpostavljalo se da je ubijen, zarobljen, deportovan ili da je umro prirodnom smrću. Što se Kosminskog tiče, bio je u duševnoj bolnici zbog halucinacija, a preminuo je u februaru 1919. godine.

BONUS VIDEO

Naša preporuka