Josip Broz Tito
Arhiva Alo
Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo


Priča koja se dugo nije smela ni pričati, kaže da su pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju dvojica muškaraca kopala malu raku – dovoljno veliku tek za mali kovčeg.

Josip Broz Tito

printscreen

Josip Broz Tito, Foto: printscreen

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija. U knjizi Vladimira Dedijera "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita" postoji Brozovo svedočanstvo o povratku.

"Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana", svedočio je Tito.

Groblje

Shutterstock

Groblje, Foto: Shutterstock

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslavenske narodne armije . Pažnju privlači očigledna razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše "Titova mama". Međutim, Franja se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem. Ništa čudno, zna se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.

Ko je bio Tito?

Vladimir Dedijer istražio je nastanak i poreklo teorije o ruskom agentu koji je stao na čelo antifašističkog pokreta u Jugoslaviji.

Već 1941. o ruskom agentu Titu izveštavale su novine u Velikoj Britaniji i SAD-u. Izvor tih tvrdnji bio je Draža Mihailović. Tito se u septembru 1941. sastao s vođom četnika i baš nakon tog sastanka prvi čovek četničkog pokreta počeo je da širi tvrdnje kako Tito uopšte nije Jugosloven nego Rus.

Rusi su Britancima tada javili da je teorija o njihovom agentu izmišljena, a onda su i saveznici Mihailovićeve informacije odbacili kao izmišljotine.

Pročitajte još:

Komentari (2)

major

24.11.2020 10:45

zapetljano ka korona.

Srbin

24.11.2020 14:41

@major - A i mnogo važno