ZAŠTO TITO NIKADA NIJE IŠAO NA GROB MAJCI I SINU?! Pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju, dvojica muškaraca su kopala malu raku dovoljnu za mali kovčeg i najveću tajnu jedinog maršala Jugoslavije!

Život Josipa Broza Tita i danas predstavlja veliku nepoznanicu. Javnost uglavnom ne zna da su njegovi roditelji sahranjeni u Kupincu, kao i to da Tito nikad nije obišao to mesto. Ta priča zapravo podgreva one najveće teorije zavere o Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak nego ruski plemić ili dete austrijskoga grofa.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo


Priča koja se dugo nije smela ni pričati, kaže da su pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju dvojica muškaraca kopala malu raku – dovoljno veliku tek za mali kovčeg.

Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da napravi kovčeg i sad sa njim kopa raku na groblju. Sahranjivali su tek dva dana starog dečačića, sina Josipa Broza koji će kasnije u celome svetu postati poznat pod nadimkom Tito.

Dečaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a sveštenici nisu dopuštali da se nekršteno dete sahrani na groblju. Međutim, Tito se nije dao sprečiti. Sahranio je sina, ali nije obeležio njegov grob. Nekoliko dana pre došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gde su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: printscreen

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija. U knjizi Vladimira Dedijera "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita" postoji Brozovo svedočanstvo o povratku.

"Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana", svedočio je Tito.

Groblje
Groblje, Foto: Shutterstock

Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslavenske narodne armije . Pažnju privlači očigledna razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše "Titova mama". Međutim, Franja se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem. Ništa čudno, zna se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.

Ko je bio Tito?

Vladimir Dedijer istražio je nastanak i poreklo teorije o ruskom agentu koji je stao na čelo antifašističkog pokreta u Jugoslaviji.

Već 1941. o ruskom agentu Titu izveštavale su novine u Velikoj Britaniji i SAD-u. Izvor tih tvrdnji bio je Draža Mihailović. Tito se u septembru 1941. sastao s vođom četnika i baš nakon tog sastanka prvi čovek četničkog pokreta počeo je da širi tvrdnje kako Tito uopšte nije Jugosloven nego Rus.

Rusi su Britancima tada javili da je teorija o njihovom agentu izmišljena, a onda su i saveznici Mihailovićeve informacije odbacili kao izmišljotine.

Povezane vesti

 • Korisnik: major
  24/11/2020 - 10:45
  zapetljano ka korona.
  • Srbin @major
   24/11/2020 - 14:41
   A i mnogo važno
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi