1963 Skoplje
Printscreen/ Youtube
1963 Skoplje

Printscreen/ Youtube

1963 Skoplje, Foto: Printscreen/ Youtube

Potres se desilo u 5:17 sati po lokalnom vremenu u centru Skoplja, u Severnoj Makedoniji, koja je tada bila deo SFR Jugoslavije. Podrhtavanje je trajalo 20 sekundi i osetilo se duž čitave doline reke Vardar.

U zemljotresu nestali su simboli Skoplja - staro pozorište, dom armije, zgrada narodne banke, hotel Makedonija je sravljen sa zemljom, srušen je i veći deo železničke stanice podignute 1938, koja je u svojevreme smatrana najmodernijom na Balkanu.

Danas delovi stare železničke stanice služe kao gradski muzej, a kazaljke sata na toj zgradi pokazuju 5 sati i 17 minuta.

Usledila jedna od do tada najvećih i najbržih humanitarnih akcija. Na vest o zemljotresu, u pomoć su poslati vojnici JNA, ekipe lekara, vatrogasaca, radnika raznih preduzeća širom Jugoslavije. Pomogli su najpre okolni a onda i ostali gradovi, radni kolektivi, ustanove...

Pomoć su upućivale radne organizacije, gradovi, opštine. Organizovana je omladinska radna akcija za obnovu Skoplja a godinama je u čitavoj SFRJ izdvajano oko 15 odsto nacionalnog dohotka za obnovu Skoplja.

Pročitajte još: