egipat, grobnica
Wikipedia
egipat, grobnica

Wikipedia

egipat, grobnica, Foto: Wikipedia

Što više vremena prolazi, više otkrića se dolazi širom sveta. Ova neverovatna otkrića pomažu nam da saznamo više o svojoj prošlosti i stvorimo sve jasniju sliku o tome kako se naša civilizacija razvijala tokom vremena.

Grobnice su se često kopale visoko na stenama litica radi zaštite od krađe i uništavanja.

Dr Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antike, rekao je da se ovi otvori i ulazi nalaze u području svete doline južno od kraljevskog groblja Umm al-Ka'ab, a njihova antika datira iz doba Ptolemeja (323. - 30. pre Hrista).

Nakon super detaljne studije, utvrđeno je da ovi ulazi vode do odaja uklesanih u stenu, koje su visoke približno četiri metra, a većina varira između 1 i 2 sobe - mada postoje neke sa 3 i druga grupa koja se sastoji od do pet prostorija povezanih čvrstim pukotinama usečenim u zidove.

Mohamed Abdel-Badi, šef Centralnog odeljenja za starine gornjeg Egipta i šef misije, rekao je da ove iznenađujuće sobe nemaju nikakvo ukrašavanje i da se nalaze u dubokim vertikalnim bunarima povezanim sa prirodnim vodenim tunelima.

Takođe, stručnjak je rekao da mnogi od njih sadrže fragmente keramike, klupe, terase, kao i niz malih rupa u zidovima.

Misija je takođe pronašla sobu sa natpisima koji sadrže sledeća imena: Khuusu-n-Hor, njegova majka Amenirdis i njegova baka Nes-Hor.

Zauzvrat, dr Matthev Adams, sa Instituta lepih umetnosti Univerziteta u Njujorku i ko-direktor Misije Nort Abidos, rekao je da ove komore verovatno nisu groblja, jer nema dokaza da su korišćene za neko sahranjivanje.

Međutim, njegovo prisustvo u svetoj dolini južno od kraljevskog groblja Umm al-Kaab (za koje je u drevnoj Egipćanini mislilo da je put u drugi svet) i njegov položaj na visokom nivou i kojem je teško pristupiti sa litice, može ukazivati na to da ove konstrukcije su imale veliki verski značaj.