Svemir
shutterstock
Svemir

shutterstock

Foto: shutterstock

Poznati i kao brzi radio pragovi (FRBs), bljesci emisije prvi put su primećeni 2007. godine i izgleda da potiču iz udaljene galaksije. Rafali su neizmerno snažni, i odašilju onoliko energije u razmaku od nekoliko milisekundi koliko šalje Sunce ka Zemlji u toku jednog veka.

Iako je primećeno više od 100 FRB-a od njihovog otkrića, većina njih bila je jednokratna pojava, koja je odaslala samo jedan rafal. Ali u novije vreme, naučnici su otkrili da se mali broj FRB-ova ponavlja, primećujući redovne obrasce ili „cikluse aktivnosti“ iza zagonetnih bljesaka.

Jedan ponovljeni rafal - FRB 121102, emitovan iz male patuljaste galaksije oko tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje - istraživači su pratili nekih pet godina u opservatoriji Bank Džodrel u Engleskoj, otkrivajući obrazac od 157 dana. Čini se da se prasak ispaljuje tokom 90 dana, prekida se na 67, pre nego što se ponovo javlja.

Iako istraživači još uvek ne mogu reći šta stoji iza ciklične aktivnosti, izneta su brojna objašnjenja. Neki smatraju da su impulsi izazvani „kolebanjem“ rotirajućeg magnetnog polja - ili visoko magnetizovanom neutronskom zvezdom - dok drugi smatraju da su povezani sa orbitalnim pokretima binarnog sistema zvezda.