WC ŠOLJA
printscreen youtube
WC ŠOLJA

printscreen youtube

WC ŠOLJA, Foto: printscreen youtube

Sajt namenjen zdravstvenim radnicima, nedavno testiranje sprovedeno u kući u kojoj je bio izolovan pacijent zaražen korona virusom pokazao je da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa mogao da bude putem fekalnih materija.

Taj test sproveo je dr Šan Vei Ksjang Ong iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru. Isti test pokazao je da je većina zaštitne opreme negovatelja, kao i hodnik kuće, testiran negativno na prisustvo virusa.

Kako naučnici pretpostavljaju, nakon povlačenja vode u toaletu, virus se širi toaletom i kontaminira okolna područja.

- Kada razmišljamo o načinima prenošenja, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet pre ove studije. Očito mora da se dodatno posveti pažnja dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku nakon upotrebe - upozorava Aron Ilaj Glat, šef bolnice "Mount Sinai South Nassau" u Njujorku.

I BBC prenosi vest o drugom istraživanju koje potvrđuje da se virus dugo zadržava u fekalnim materijama, te da, ukoliko detaljno ne operemo ruke i ne dezinfikujemo kupatilo nakon upotrebe, postoji rizik od zaraze.

Test koji je dr Šan Vei Ksjang Ong iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru sproveo bio je nad tri pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Za svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su bili izolovani, kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Uzorci su uzimani i sa lekara koji su ih posećivali u izolaciji.

Prvi pacijent testiran je dva puta - četvrtog i desetog dana bolesti, dok je još ipoljavao simptome. Testovi su uzeti nakon čišćenja ovih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i pokazale su negativan rezultat.

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja i dr Ong kaže da je 13 od 15 mesta testiranja bilo pozitivno. Tri od pet mesta u toaletu bilo je pozitivno, ali kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha. Tom pacijentu testirani su i uzorci stolice koji su bili pozitivni na korona virus

- Rizik prenošenja od kontaminirane obuće je vrlo mali, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očit dokaz da je redovna higijena, kako lična tako i toaleta nakon svake upotrebe veoma važna - kaže on.