NASTAJE NOVA BEBA PLANETA Naučnici otkrili šta se to neobično dešava u svemiru

Na samom početku spirala prašine i gasa im je bila sumnjiva

Sunce Planete Sunčev sistem Svemir
Foto: Shutterstock

Posmatranja koja su sproveli istraživači otkrili su „zavoj“ u spirali prašine i gasa oko zvezde koja je smeštena na desetine svetlosnih godina udaljenih od Zemlje, što izgleda da pokazuje da se nova planeta rodila.

Slike dobijene od strane velikog teleskopa Evropske opservatorije mogu biti prvi direktni dokaz formiranja nove planete, prenosi Independent.

Na predmetnim slikama prikazana je spirala prašine i gasa oko zvezde zvane AB Auridžin koja je udaljena nekih 520 svetlosnih godina, a koja ima "zavoj" koji izgleda kao pokazatelj da se beba planeta rodila.

"Hiljade egzoplaneta su do sada identifikovane, ali malo se zna o tome kako se formiraju", rekao je voditelj studije Entoni Bokaleti iz Observatoire de Paris.

Planete, zodijak, horoskop, astrologija
Foto: Shutterstock, ilustracija

Koautorka studije En Dutrei, iz Astrofizičke laboratorije iz Bordoa, takođe je objasnila da se pomenuti „zaokret“ „očekuje od nekih teorijskih modela formiranja planeta“.

"To odgovara vezivanju dve spirale - jedna se vijuga prema orbiti planete, a druga se širi prema spolja – i spajaju se na lokaciji planete", rekla je. "Omogućavaju plinu i prašini iz diska da se skupe u planetu koja se formira i raste."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi