blago
Youtube /Print scren
blago

Youtube /Print scren

blago, Foto: Youtube /Print scren
 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Ja se svaki put oduševim kad ukapiram kako se nekad uživalo u letnjikovcima. Dovoljna je samo mala iskra, jedan pogled na ovako neku vilu, pa da moja mašta odmah napravi scenario.? VILA “ZLATNI BREG”, poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd). Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda.Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma - SKC-a).  Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.  Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju. #upoznajsrbiju #vilesrbija #zlatnibreg #dunav #vilazlatnibreg #smederevo #seeserbia #turizamsrbija #ig_serbia #srbijakojuvolim #avantureposrbijicvetic

A post shared by Avanture po Srbiji cvetić ? (@avantureposrbijicvetic) on Sep 6, 2020 at 4:18am PDT

U radnom kabinetu kralja Milana najupečatljiviji je persijski tepih neprocenjive vrednosti, od 500 000 čvorova, napravljen od kamilje dlake, na kojem se boje prelivaju čineći neverovatnu lepotu. Na plafonu visi veličanstven luster od čuvenog skupocenog murano-stakla.

Unutrašnjost Vile, uz ambijent okruženja u kojem preovladava čudesni mir, čini da svaki posetilac Vile "Zlatni breg" za trenutak zanemi očaran veličanstvenošću u kojoj se prepliću srpska priroda, tradicija, istorija i kultura – na mestu gde se susreću vekovi.