Američka ambasada u Beogradu
Google street view
Američka ambasada u Beogradu

Google street view

Američka ambasada u Beogradu, Foto: Google street view

Kada je 2007. godine Gugl pokrenuo projekat "Strit vju" ljudi širom sveta su bili uzbuđeni što će imati priliku da iz svog doma posmatraju gradove i zdanja od kulturnog i istorijskog značaja. Priliku da bude deo virtuelne priče rame uz rame sa svetskim državama, 2013. godine, dobila je i Srbija, za koju je američka kompanija najavila da će biti predstavljena kroz snimanje 70 gradova i sela.

Kada se 15.10.2013 godine, nešto iza 19 časova u Beogradu pojavio prvi Gugl automobil opremljen sa kamerom na krovu, Beograđani su oduševljeno reagovali. Da li u vidu šale da će se zagubiti u Borči ili Kaluđerici, da li zbog približavanja Srbije svetu ili zbog neobičnog izgleda automobila, tek niko nije ostao ravnoodušan.

Kako to obično biva, krenule su i teorije zavera na društvenim mrežama i to ponajviše o tome šta Gugl sme da snima, a šta ne. Odnosno, koji su to objekti koji će smeti da se prikažu tokom virtuelne šetnje.

Pored prakse da se ne snimaju objekti osetljive namene, kao i vojni objekti koji se bluruju u čast poštovanja prema državama, postoji još nekoliko pravila o privatnosti. Naime, kako je Gugl tada naveo na svojoj zvanično stranci www.google.rs/streetview/privacy korisnici mogu da zatraže dodatno zamućenje fotografije i da pored zamućivanja lica i registarskih tablica, zatraže zamućivanje celog automobila, kuće i slično.

Kovanica novca u Topčideru

Google street view

Kovanica novca u Topčideru, Foto: Google street view

Posle nekoliko meseci snimanja, servis je u Srbiji konačno počeo sa radom 24.7.2014. godine, a prvi gradovi koji su se našli na "Strit vjuu" bili su Novi Sad, Beograd i Niš.

Pregledom servisa danas, na području Beograda nije moguće virtuelno posetiti dva objekta, Kovnicu novca na Topčideru i novu zgradu Američke ambasade u Beogradu, o čemu se povela polemika i na društvenim mrežama nakon što se pojavio post novinara Petra Vojinovića u kojem se navodi da je moguće videti vojni aerodrom u Batajnici, što nije bio slučaj i sa ambasadom SAD.

O čemu se radi?

Naime, kako smo već naveli u tekstu, Gugl u svom pravilniku o korišćenju i privatnosti Strit vjua, ima stavku po kojoj svako može da zatraži od njih da se određeni deo fotografije bluruje, što su kovnica novca i ambasada SAD iskoristile.

Fort Noks

Google Earth

Fort Noks, Foto: Google Earth

Sa druge strane, preko Gugl mapa, koji funkcioniše na sasvim drugi način, moguće je, pogledati kako iz ptičije perspektive izgledaju slike Bele Kuće, Pentagona, pa i Fort noksa, mesta na kojem se čuvaju zlatne rezerve Američke države, kao i veliki broj neprocenljivo vrednih umetnina.

Korisnicima Gugla je takođe dostupno da se upoznaju i sa najzatvorenijim gradom na svetu, Pjongjanguom u Severnoj Koreji.

Pjongjang

Google Earth

Pjongjang, Foto: Google Earth

Upravo zbog toga, snimak vojnog aerodroma Batajnica, te i niza drugih građevina od vojnog i strateškog značaja u Beogradu, nije nikakav propust, već praksa koja je ustaljena, što je Vojinović i objasnio u vidu komentara ispod posta.

 

 

Komentari (1)

Ja

09.01.2020 19:53

Hvala im. Ja uhvatila muža pred švalerkinom kućom!