Nikola Tesla
Youtube/Printscreen
Nikola Tesla

Youtube/Printscreen

Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

Nikola Tesla živeo je pomalo asketski, usamljenički život, ali i u poznim godinama bio je vrlo vitalan i uspešan u nauci.

Pronalazač Nikola Tesla bio je jedan od najkreativnijih i najplodnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo. Bio je vrlo aktivan na genijalnim projektima do kasnih godina života(doživeo je 87), ostavši podjednako energičan i usredsređen na njih kao u mladosti, iako treba reći da je vodio pomalo usamljenički život.

Verovao da je važno krenuti u život na pravi način i razvijati zdrave navike još od mladosti. Tako je, naime, u intervjuu iz 1933. godine, govorio tada 77-godišnji Tesla.

– Naše stanje tela i uma u starosti samo je potvrda toga kako smo proveli svoju mladost. Tajna moje vlastite snage i vitalnosti danas je u tome što sam u mladosti vodio ono što biste mogli nazvati pobožnim životom – kazao je.

Ne želim odmor, jer nema preterivanja u mojim naporima. Kad bi svi ljudi odabrali za životno delo ono što je kompatibilno s njihovim temperamentom, zbir sreće u svetu bi se nemerljivo povećao – otkrio je Tesla.

Kakav je bio Teslin plan za dug i produktivan život, zanimalo je tada novinare.

Dodao je kako postoji puno stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedan siguran način je – loša ishrana.

 

Zanimljivo je, zato, videti koji su bili najvažniji sastojci Tesline ishrane: Pio je puno mleka i vode i vodio računa o svom želucu.

– Zašto preopterećivati ​​tela koja nam služe? Jedem dva obroka dnevno i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Skoro svi jedu previše graška i pasulja i ostale hrane koja sadrži mokraćnu kiselinu i druge otrove. Osim toga, jedem sveže povrće, a ribu i meso retko. Riba je poznata kao hrana za mozak, ali ima vrlo jake kisele reakcije, jer sadrži mnogo fosfora. A kiselost organizma je daleko najgori neprijatelj s kojim se treba boriti u starosti – kazao je.

To da retko jede meso potvrdio je i u intervjuu iz 1935. godine:

– Držite se podalje od kiseline, držite se uglavnom vegetarijanske ishrane i držite se alkohola – izjavio je jednom prilikom.

Poznato je da je Tesla svaki dan pio viski.

Takođe, jako je voleo krompir.

Krompir je sjajan i trebalo bi ga jesti barem jednom dnevno. Sadrži vredne mineralne soli i neutralizuje se u organizmu – pojasnio je.

Osim toga, čvrsto je verovao u važnost vežbanja.

Teslin strogi dnevni režim “začinjen” je zanimljivim odnosom prema snu, suprotno popularnim tvrdnjama naučne zajednice i vladinih agencija o važnosti spavanja osam sati u toku noći.

Koliko spavam? Jedva da ikad spavam! Dolazim iz dugovečne porodice, ali svi smo loši spavači. Očekujem da ću kao i moji preci živeti barem sto godina. I ne brine me neispavanost. Ponekad odmaram sat vremena, ili malo više. Tek povremeno, jednom u nekoliko meseci, mogu odspavati četiri ili pet sati u komadu. Tada se probudim gotovo nabijen energijom, poput baterije. Ništa me ne može zaustaviti nakon takve noći, osećam ogromnu snagu tada. Dakle, nema sumnje u to da san obnavlja energiju, da je povećava. Ali, nije presudan za nečije dobro, posebno ako je reč o ljudima koji inače spavaju kratko – kazao je Tesla.

Ako ste mislili da starost, takvom umu kao što je bio Teslin predstavlja neku prepreku, evo šta je o tome rekao u svojoj 77. godini:

Cenio je to što je stariji i mudriji, pa je bio fascinantno učinkovit upravo u poznim godinama.

Suprotno opštem uverenju, starijim ljudima posao postaje lakši ako su dobrog zdravlja, jer su tokom godina prakse naučili kako najkraćim putem da dođu do određenog mesta – tvrdio je.

 

PROČITAJTE JOŠ: