Kafa, šolja
Shutterstock
Kafa, šolja

Shutterstock

Kafa, šolja, Foto: Shutterstock

Najčešće iz zabave većina ljudi je barem jednom "prevrnula šolju" kako bi im neko pogledao šta kaže talog od kafe…Sigurno niste znali da veština proricanja gledanjem ili čitanjem, gatanjem iz šolje potiče još iz stare Kine. U drevnoj prošlosti, Kinezi su pokušavali da proniknu u puteve sudbine iz šolje, ali to nisu radili iz taloga kafe već iz čaja.

Mada kafa potiče s područja današnje Etiopije, njeni prvi spomena vredni ljubitelji bili su Arapi. Toliko su je cenili da su ispreli i legendu po kojoj je sam arhanđeo Gabrijel teško bolesnog proroka Muhameda izlečio ne nekim natprirodnim moćima već šoljicom obične crne kafe. Znači, od onog dana, pre nešto više od hiljadu godina, kada otkrivena "quahva", što na arapskom znači "uzbuđujuća", pa do sve do danas, kafa je inspirisala pesnike, uzbuđivala ljude željne ezoteričnih iskustava, uz njen miris kovale su se zavere, pravljene su spletke, dizani ustanci i gušene pobune, za nju su se otimali kraljevi i moćni ljudi, zbog nje otpočinjali ratovi, padale vlade, a države zapadale u teške ekonomske krize…

"Quahva" je na tom dugom i zanimljivom putu postala ono što je danas – kahva, kava, kafa, kofi, kafe.

- Kafa je - zapisao je francuski diplomata Taljeran - crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav!

Kafa, šolja

Shutterstock

Kafa, šolja, Foto: Shutterstock

Arapsku legendu, ali i ljubav prema kafi preuzeli su Turci, koji su otišli još i korak dalje. Oni ne samo da su je toliko zavoleli da su je proglasili svojim nacionalnim napitkom, nego su je koristili i za predviđanje budućnosti.

Prvi znalci proricanja iz taloga kafe pojavili su se u 16. veku s prvim vrećama kafe u Istanbulu, u kojem je već 1554. godine otvorena i prva kafana na tlu Evrope. Iako su se na proricanje budućnosti iz taloga kafe oslanjali redom svi sultani, ono je vrlo brzo preraslo u žensku zabavu, koja je u Turskoj veoma raširena i omiljena i dan danas.

Međutim, gatanje nije omiljeno samo u Turskoj. U šolju su gledli i stari Rimljani, pa se u Italiji ova tradicija zadržala do današnjih dana. U novijoj istoriji, kafa postaje vrlo rasprostranjen napitak i zamenjuje čaj, pa se sada skoro u svim delovima sveta sudbina tumači iz taloga kafe.