Svemir
Shutterstock
Svemir

Shutterstock

Svemir, Foto: Shutterstock

Kristofer Konselis, koji je vodio istraživanje, objasnio je da „U našoj Galaksiji treba da postoji najmanje nekoliko desetina aktivnih civilizacija pod pretpostavkom da je potrebno 5 milijardi godina da se inteligentan život formira na drugim planetima, kao na Zemlji.“

Proračun, ono što su istraživači nazvali Astrobiološka kopernikova granica, ima za cilj da posmatra evoluciju u kosmičkom razmeru, a ne zemaljskoj usredsređenu.

Prvi autor studije, Tom Vestbi, objasnio je kako je astrobiološki kopernikanski limit pojednostavio prethodne procene koje su se oslanjale na „nagađanje vrednosti u vezi sa životom, pri čemu se mišljenja o takvim stvarima znatno razlikuju“.

Svemir

Shutterstock

Svemir, Foto: Shutterstock

Ovde objektivnija metodologija zasniva se na dve centralne teze. Prvo je da se inteligentni život formira za manje od 5 milijardi godina, a drugi da dolazi posle 5 milijardi godina (na Zemlji smo formirali komunicirajuću civilizaciju nakon 4,5 milijardi godina).

Prvi autor studije takođe objašnjava da ako uzmemo ove granice, „pod uslovima gde je potreban sadržaj metala jednak onome kod Sunca (Sunce je prilično bogato metalima), izračunavamo da bi trebalo da biti oko 36 aktivnih civilizacija u našoj Galaksiji. "

Broj civilizacija u velikoj meri zavisi od toga koliko dugo su u stanju da šalju signale svog postojanja u svemir (radio signali, televizija, sateliti itd.) Na

našoj planeti smo za tako nešto u mogućnosti tek oko sto godina, što bi sugerisalo da postoji najmanje još 36 civilizacija koje postoje istovremeno u celoj galaksiji.

Problem je naravno u tome što bi prosečna udaljenost između ovih civilizacija bila na desetine hiljada svetlosnih godina, zbog čega bilo koja od njih gotovo da ne može da komunicira sa drugom.