bolnica, dom zdravlja, čekaonica
Alo.rs/V.Đ.
bolnica, dom zdravlja, čekaonica

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Samo nekoliko šoljica kafe dnevno može pomoći usporavanju napredovanje raka debelog creva, otkrilo je novo istraživanje.

Verujete li da će jednog dana pronaći lek protiv karcinoma?

 

Od gotovo 1.200 pacijenata obuhvaćenih u studiji, oni koji su pili četiri ili više šoljica kafe svakodnevno, imali su 36% veće izglede za preživljavanje tokom 13-godišnjeg razdoblja ispitivanja.

Karcinom debelog creva, koji se proširio sa svog izvornog mesta, "u većini slučajeva ostaje neizlečiva bolest", objasnio je koautor studije Christopher Mackintosh, student četvrte godine na Medicinskom fakultetu klinike Mayo u Phoenixu.

"Naše je istraživanje otkrilo da su pacijenti koji se leče hemoterapijom zbog karcinoma debelog creva, a koji su redovno pili kavu, preživeli duži vremenski period pre napredovanja raka i smrti."

Istraživači su na kraju otkrili da što je više konzumirane kave, to je veća šansa za preživljavanje. Na primjer, Mackintosh je primetio da su pacijenti koji su konzumirali do jedne šoljice kafe dnevno preživeli 30 meseci nakon dijagnoze. Oni koji su, pak, pili dve ili tri šoljice dnevno preživeli su 32 meseca. A oni koji su konzumirali četiri ili više šoljica na dan, preživeli su čak do 39 meseci.

Pročitajte: