"LESKOVAČKA LEPOTICA" HARALA SVETOM Ona je očarala i Hitlera, ženski "Mata Hari" špijunirala je za Nemce, Engleze, partizane, ali je pred smrt imala samo jednu želju!

Srpska istorija je puna heroja i heroina koji su zarad višeg cilja i ljubavi prema otadžbini ponekad radili sve što se od njih tražilo, iako je to često bilo ilegalno.

Vera Pešić
Vera Pešić, Foto: prinstcreen

Jan Fleming je po uzoru na Duška Popova napravio najpoznatijeg svetskog tajnog agenta, Džejmsa Bonda, ali, malo je poznato da Srbija ima i svoju Mata Hari i to iz Sijarinske banje - Veru Pešić.

Rođena 1919. nekoliko godina nakon Velikog rata, u bogatoj porodici penzionisanog načelnika Leskovca Milana Pešića i Anđe Radović, ćerke tadašnjeg predsednika banjske opštine, Vera je odrasla u Leskovcu. Upravo tu, zbog svoje spoljašnje lepote, stekla je nadimak "Leskovačka lepotica".

Srpska špijunka iz Drugog svetskog rata, radila kako za Nemce tako i za Engleze, četnike i partizane, ali, pre svega, za svoj račun. Vera je redak primer hrabre i inteligentne, nezavisne žene koja, ideološki neopredeljena, pokušava da preživi u surovom muškom balkanskom svetu u jednom teškom vremenu.

Činjenica da je bila lepa, a pre svega, veoma inteligentna žena, dovela je do toga da postane četvorostrani tajni agent, koji je govorio šest stranih jezka. Kretala se u najvišim beogradskim krugovima i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Mreža Verinih saradnika bila je toliko razvijena da su na njoj mogli da joj pozavide i mnogo iskusniji operativci, pišu Novosti.

Vrhunski tajni agent za samo tri godine

Vera se u Beograd doselila, posle razvoda i smrti oca, 1936. godine, kada i kreće njena karijera tajnog agenta i "srpske Mata Hari".

Kako se navodi, u svet špijunaže navodno ju je uveo oficir Generalštaba Jugoslovenske kraljeve vojske Slavko Radović. Za kratko vreme postaje najbolji polaznik kursa za obaveštajce. Brzo je savladala i manire visokog društva, kao i plesne veštine. Ubrzo se povezuje sa komunistima, pa od prvih dana u službi, praktično postaje dvostruki agent. Zadatak da se infiltrira u špijunske mreže Nemaca, Britanaca i Francuza vešto je ispunjavala koristeći svoju lepotu i šarm, kojima nisu odolevale ni vođe stranih agentura u srpskoj prestonici - muškarci, ali ni žene.

Put u Beč i poznanstvo sa Hitlerom

Pred početak Drugog svetskog rata, zbog saradnje sa Nemcima, Vera je izbačena iz jugoslovenske tajne službe, pa je potom i uhapšena. Njen ljubavnik, major Kraus uspeva da je oslobodi i šalje je u Beč, gde je, navodno, upoznala Adolfa Hitlera, a po povratku u Beograd radila je kao dopisnik nemačkih novina. Ponovo je uhapšena nakon Martovskog puča 1941. godine. Kratko vreme je provela u zatvoru u Lebanu, a početak rata je dočekala u rodnoj Banji. Kraus je postavlja u centralu Gestapoa u Beogradu, gde upoznaje Paula Badera, komandanta okupirane Srbije, a paralelno se viđa i sa Dragomirom Jovanovićem, šefom Specijalne policije u Beogradu.

"Nemojte samo lice da mi nagrdite"

Vojvodu su pobunjeni četnici uhapsili, a Veru i njenu majku Anđu, nedugo posle toga streljali.

"Navodno ih je molila da joj ne pucaju u glavu, da bi na "onaj svet otišla lepa", što je kapetan kraljeve vojske Ilija Buvski, kažu, ispoštovao. Kuća im je posle rata nacionalizovana. Jedno vreme je bila ambulanta, a danas se ne koristi", rekao je za Novosti, Dragan Denić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi