Beskućnik
Profimedia
Beskućnik

Profimedia

Beskućnik, Foto: Shutterstock

Beskućnicima često nije lako na ulici. Tokom zimskih meseci, njihova situacija se pogoršava, jer nemaju uvek priliku da pobegnu od hladnoće i niskih temperatura. Oni su smislili rešenje da im pomognu.

U gradu Ulmu na jugu Nemačke predstavili su kapsule futurističkog izgleda kako bi pomogli lokalnim beskućnicima da bezbedno prežive zimu. Izrađeni su od čelika i drveta, vodootporni su, a istovremeno imaju i instalirane solarne panele i svoj sistem komunikacije, koji mogu upozoriti dobrotvornu organizaciju koja ih je postavila u saradnji sa gradom ako je neko unutra.

Istovremeno, zahvaljujući ovom sistemu komunikacije, kapsule se redovno održavaju i čiste kada u njima nema nikoga. Dobrotvornoj ustanovi takođe može pomoći da kontaktira osobu koja je spavala unutra i pita je da li mu treba dodatna pomoć, informiše portal Unilad .

Projekat takvih kapsula za spavanje za beskućnike prvobitno je predstavljen pre dve godine. Sada su poboljšani, bolje su izolovani i napravljeni od trajnijih materijala. Prilagođavanja su takođe napravljena kao odgovor na izuzetno hladne zime koje vladaju u Nemačkoj.

„Ulmsko gnezdo“, kako se zove čitav projekat, sada je u stanju da lako podnese vodu, vetar i druge vremenske oscilacije. U isto vreme, zahvaljujući svom futurističkom dizajnu, ima stalnu cirkulaciju svežeg vazduha, tako da je čoveku unutra obezbeđena mnogo veća udobnost nego kad bi spavao na otvorenom.

"Preselili smo dva Ulm gnezda - i spremni su za stvarno hladne zime", navodi se u zvaničnom Ulmer Nest Facebook stranici . I istovremeno pokrenuti projekat zimska zaštita dugoročno u Ulmu. "

Dobrotvorna organizacija dodala je da su zahvaljujući solarnim panelima poboljšali grejanje i mehanizam sigurnosnog zaključavanja, dok žele da nastave sa idejama koje bi istovremeno mogle da uštede energiju.

„Nadamo se da, zahvaljujući Ulmovim gnezdima, možemo pružiti malo zaštite i sigurnosti onima kojima je to najpotrebnije u Ulmu“ , zaključuje izjava dobrotvorne organizacije na društvenoj mreži.

Mnogi se nadaju da bi se ova inovativna tehnologija mogla proširiti i na druge delove savezne republike, kao i na druge evropske zemlje. Prema procenama, samo u Nemačkoj je 2017. godine 650.000 ljudi živelo bez krova nad glavom.

BONUS VIDEO