Injekcija vakcina
Shutterstock
Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

On je naglasio da je dug put odatle do toga da odobrena aktivna supstanca bude dostupna u velikim količinama za stanovništvo širom sveta.

Berkli je pozvao da se na globalnom nivou usklade napori za proizvodnju i podelu eventualne vakcine, ocenivši da je potreban sporazum na međunarodnom nivou za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se brzo prozvela vakcina, "jednom kada se ona pronađe".

Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

"Države bi trebalo da sarađuju kako bi međusobno podelile vakcine u slučaju da vakcina (jedne zemlje) nije dobra", rekao je Berkli, dodajući da je moguće da neke vakcine bolje funkcionišu na mladima, a druge na starijima.

On je pozvao Svetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smernice o upotrebi i distribuciji vakcine kako bi sprečila da vakcina, koja prva bude napravljena, bude dostupna bogatima na račun onih kojima je najpotrebnija.

Berkli smatra da, ako u početku bude ograničena dopstupnost vakcine, ona bi trebalo da prvo bude korišćena za imunizaciju zdravstvenog osoblja.

Komentari (1)

Verica

25.05.2020 01:42

Hoće li nam saopštiti i nuspojave vakcine ? Ili ćemo čekati da preko društvenih mreža jer to štampa ne objavljuje, saznamo koliko je mrtvih i oštećenih od vakcina na brzinu sklepanih? A za dugoročne posledice nećemo ni znati kao što se i za ostale vakcine ne zna. Kad prijavite lekaru reakciju na vakcinu on vam kaže nije to od toga.