Spomenik Stefanu Nemanji u izradi
Printscreen
Spomenik Stefanu Nemanji u izradi

Printscreen

Spomenik Stefanu Nemanji u izradi, Foto: Printscreen

„Džinovski spomenik napravljen je u bronzi, a potom je prerezan u delove kako bi se lakše dopremio do Srbije, gde će ponovo biti sklopljen“, rekao je rekao Oleg Laškarev, koordinator projekta, prenosi "Sputnjik".

Kako je naveo, delovi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države stizaće u Beograd u fazama u naredna dva meseca. Ovo je prva partija koja će biti isporučena Srbiji, a ukupno će iz Rusije biti otpravljeno 10 kamiona sa delovima spomenika.

Prema njegovim rečima, radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta, dok će se kasnije pridružiti i sam vajar Rukavišnjikov, koji će nadgledati postavljanje spomenika.

Prvo će biti postavljen postament, koji predstavlja napukli vizantijski šlem iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje – Studenica i Hilandar. U tom donjem delu spomenika ima mnogo simbolike koja pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske.

Figura Stefana Nemanje u carskoj odori iz njegovog vremena stajaće na vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju.

Uz pomoć ogledala biće stvorena optička iluzija da Stefan Nemanja ide ka samom centru zemlje, a spomenik će biti i specijalno osvetljen.

Svetski poznati vajar Aleksandar Rukavišnjikov počeo je da radi na spomeniku u septembru 2018. godine, nakon što je pobedio na međunarodnom konkursu u Srbiji.