vratolomije, hodači na krilima, avion, cirkus
Shutterstock
vratolomije, hodači na krilima, avion, cirkus

Shutterstock

vratolomije, hodači na krilima, avion, cirkus, Foto: Shutterstock

Nastajući kao vratolomni trik u vazdušnim emisijama 1920-ih, hodanje krilima bilo je čin kretanja duž krila dvokrilca tokom leta. Započelo je oko 1920. godine na vazdušnim sajmovima i prvobitno je počelo kao demonstracija ravnoteže i stabilnosti aviona, prešlo se na mehanička podešavanja i popravke u vazduhu, a zatim na vratolomije.

Kako bi vratolomije postajale komplikovanije, ovi nebeski izvođači na krilima pokušavali bi da teže izvršavaju vratolomije, kao što su stoj na rukama, držanje zubima i prebacivanje sa jedne letelice na drugu.

Krilati šetači iz davnina bi priznali (ponekad i ponosno) da je poenta njihovih dela bila zarađivanje novca na klađenjima publike da li možda gledaju kako neko umire.

Za hodača to iskustvo je zapravo bilo zastrašujuće. Bilo je primamljivo samo da izbe4gnu smrzavanje i da se zadrže na krilu. Ako ste se kretali, morali ste biti oprezni kako biste bili sigurni da ste čvrsto privezani za nešto kako bi savladali jačinu vetra koji duva skoro 100 milja na sat.

Prema „posmatračima i istoričarima“ „prvo pravilo“ hoda krilom, glasilo je otprilike ovako: „Ne puštajte ono što imate dok se ne dohvatite nečeg boljeg.“

Rani šetač krila koji je izvodio odvažne vratolomije bio je 26-godišnji Amerikanac Ormer Loklear, koji bi tokom treninga hodao po krilima svog aviona da bi popravio mehaničke probleme u vazduhu, a da pri tome nije morao da sleti. Kasnije će postati jedan od prvih ljudi koji je izvodio vratolomije u javnosti kao deo vazdušnog šou programa 1920-ih. Na nesreću, takođe je dočekao svoj kraj tokom vratolomnog hoda.

Ormer Locklear, vratolomije, šetač na krilima

Wikipedia

Ormer Locklear, vratolomije, šetač na krilima, Foto: Wikipedia

Među mnogim vazduhoplovcima koji su postali popularni bili su Tini Broderik, Gladis Ingle, Eddie Angel, Virdžinia Angel, Maime Karson, Klide Pangborn, Lillian Boier, Džack Šak, Al Vilson, Fronti Nikols. Osam šetača krila umrlo je u relativno kratkom periodu tokom detinjstva.

Tini Broderick, hodač na krilima, pilot

Wikipedia

Tini Broderick, hodač na krilima, pilot, Foto: Wikipedia

Čarles Lindbergh, čija je karijera u letu započela hodanjem krilima, bio je poznat po vratolomijama koje uključuju padobrane. Prva Afroamerikanka koja je dobila međunarodnu pilotsku licencu, Bessi Koleman, takođe se bavila vratolomijama koristeći padobrane.

Još jedna uspešna žena u ovoj profesiji bila je Lillian Boier, koja je izvela stotine vratolomija hodajući krilima.

Osamnaestogodišnji Elrei Borge Jepesen, danas poznat po tome što je razvio priručnike i karte za vazdušnu navigaciju, pridružio se Letećem cirkusu Teka Rankina oko 1925; jedan od njegovih poslova bio je hodanje krilima.

Nije iznenađujuće da je bilo nekoliko nezgoda. Sam Ormer postao je hodač dok je radio na filmu. Ovi pioniri za hodanje krilima radili su bez zaštitne mreže: bez padobrana, bez zaštitnih žica koje ih vezuju za avion. Klizanje stopala i to je bio visoki zaron za našeg hrabrog šoumena ili šougrl.

1938. vlasti u Americi odlučile su da se moraju nositi padobrani. Zlatno doba hodanja krilima završilo se četrdesetih godina prošlog veka, ali i danas iskusni piloti i dalje izvode vratolomije na obnovljenim starinskim avionima.

Naša preporuka