Semeteško jezero
Youtube /Print scren
Semeteško jezero

Youtube /Print scren

Semeteško jezero, Foto: Youtube /Print scren

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, a vožnja po čarobnim plutajućim ostrvima je moguća! Sve što vam je potrebno jesu vesla ili nešto što će vam olakšati pokretanje ovih neobičnih čamaca. Jer plutajuća ostrva to zaista i jesu. Nesvakidašnji prirodni čamci koji će vam pružiti krajnje jedinstveno i nezaboravno iskustvo!

 Jezero u sredini ima oblik levka, a mnogi ronioci su dolazili da istraže dubinu, ali se nisu usudili da zarone dublje od desetak metara, jer bi osetili jaka strujanja koja bi ih vukla u dubinu. Prosečna temperatura vode u jezeru je oko 10 stepeni, a u letnjim mesecima se penje i na preko 20 stepeni.

S obzirom na to da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja veruju u dve legende o nastanku ovakvog čuda.

Prva legenda o nastanku jezera govori o popu koji se oglušio o molbe meštana da ne obrađuje zemlju za vreme praznika u čast Svetog Ćirila. Kako nije hteo da usliši njihove molbe, popa je stigla kazna i progutala ga je zemlja. Na tom mestu, voda je izbila iz zemlje i tako je nastalo jezero.

Druga pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike, zbog kojih se lokalno stanovništvo zaključava u svoje kuće pre nego što padne mrak. Ipak, meštani tvrde da su se oslobodili straha i da se čudnih zvukova više ne pribojavaju.

Vile

Youtube /Print scren

Vile, Foto: Youtube /Print scren

Geolozi tvrde da Smeteško jezero Kopaonik krasi već više miliona godina. Stvoreno od lednika, jezero na našoj najpoznatijoj planini predstavlja čudo prirode. Neobična plutajuća ostrva i starost ovog čuda prirode nisu još uvek poznata široj javnosti. Jedan od razloga je i taj što je ovo malo jezero smešteno iza padina planine Kopaonik, na 200 metara od samog Nacionalnog parka. Skriveno od očiju mnogih koji posete ovu planinu, pešačka tura do jezera je ono što se svima preporučuje.

Pročitajte još: