Hoverbord Povratak u budućnost 2
Printscreen Youtube
Hoverbord Povratak u budućnost 2

Printscreen Youtube

Hoverbord Povratak u budućnost 2, Foto: Printscreen Youtube

Triologija "Povratak u budućnost" obeležila je detinjstvo gotovo svih ljudi na planeti koji su rođeni između 1970. i 1990. godine. Legendarni filmski serijal je postao planetarni hit, a i dan danas ga, sa velikim oduševljenjem, gledaju novi, mladi naraštaji. U trodelnom serijalu glavne uloge su igrali Majkl Džej Foks, koji je glumio Martija MekFlaja, i Kristofer Lojd, koji je glumio Emeta "Doka" Brauna. Zanimljivo je da je lako moglo da se desi da totalno drugi tandem bude nosilac glavnih uloga, ne toliko poznati Erik Štolc za ulogu Martija i Džon Litgou, jedan od najboljih komičara današnjice (Treći kamen od sunca). 

Zanimljiva je priča kako je došlo do toga da glavne uloge dobiju Majkl Džej Foks i Kristofer Lojd. Dok su producenti skautirali potencijalna mesta za snimanje scena u stambenoj ulici u Pasadeni, Majkl Džej Foks je već bio u toj ulici, nastupajući u glavnoj ulozi u filmu Mladi vukodlak, pošto se tinejdžerski hit film snimao na istoj lokaciji. Producenti su počeli da se zanimaju za Foksa za ulogu Martija, ali on je morao da ih odbije jer je radio na drugom projektu. Snimanje prvog dela Povratka u budućnost je počelo 26. novembra 1984. sa glumcem Erikom Štolcom u ulozi Martija, a prema izveštajima medija iz tog doba trajalo je nešto više od četiri nedelje, sve do povratka izvršnog producenta Stivena Spilberga, koji je u to vreme bio izvan SAD.

Pošto je pregledao grube snimke urađenog od starta rada na filmu, Spilberg, kao i scenaristi i reditelj su se složili da je Štolc dobar glumac, ali se nažalost nije uklapao u opis uloge. Štolc je glumio preozbiljno, a oni su hteli nekog sa lakšim pristupom ulozi. Ponovo su ponudili ulogu Foksu, koji je tad već odradio obaveze prema drugom projektu. Foks je prihvatio i tako i sebe i filmski serijal lansirao u vrh popularnosti, ne samo u SAD, već širom planete.

Kad je u pitanju uloga ekscentričnog doktora Emeta Brauna, za nju je prvi kandidat bio Džon Litgou. Proslavljeni komičar je međutim imao ranije dogovorene obaveze oko snimanja nekoliko filmova i na kraju je morao da odbije ponudu, iako je bio zainteresovan za ceo projekat. Umesto njega je izabran Kristofer Lojd koji je fantastično odradio ulogu i dao ogroman doprinos da filmovi postanu kultni.