Planeta Zemlja
Youtube printscreen
Planeta Zemlja

Youtube printscreen

Planeta Zemlja, Foto: Youtube printscreen

Ovaj izuzetno buran događaj uništio je veći deo atmosvere i zamenio ga novim u kome su dominirali ugljen-dioksid i malo azota – slično sastavu atmosfere koji ima Venera danas, i sliču Marsovoj atmosferi.

Ovi nalazi potiču iz naučne studije koju je sproveo Paolo Sozi i njegov tim sa švajcarskog Univerziteta u Cirihu.

Kako bi otkrili karakter atmosfere rane Zemlje, tim je pokušao da rekonstruiše tadašnje uslove tako što je mali komad stene stavio po mlaz gasa i rastopio ga laserom na temperaturi o 1.900 stepeni Celzijusa.

Planeta Mars, horoskop

Shutterstock

Planeta Mars, horoskop, Foto: Shutterstock

"Ovaj mali rastopljeni kamen na skoro 2.000 stepeni je neka vrsta minijaturne Zemlje u njenom tečnom stanju", objašnjava Sozi.

Tako su došli do zaključka da kada bi se atmosfera oslobođena iz ranog Zemljinog okeana magme ohladila, "podsećala bi na onu koja vlada na Veneri danas". To, kako navode naučnici, ukazuje da sadašnje razlike između atmosfere Zemlje i Venere, u stvari odražavaju događaje nakon formiranja dve planete.

Pošto je naša planeta dovoljno velika, njena sila gravitacije uspeva da održi atmosferu na mestu, za razliku od Marsa, a i položaj koji Zemlja ima u Sunčevom sistemu, takođe je čini dovoljno hladnom u poređenju sa Venerom, drugom planetom od Sunca.

Pročitajte još: