Svi vi što maštate o sreći
Youtube /Print scren
Svi vi što maštate o sreći

Youtube /Print scren

Svi vi što maštate o sreći, Foto: Youtube /Print scren

Milan Timotić Bata je od malena volio da peva. Završio je Pravni fakultet, ali je pevajući na raznim koncertima vežbao svoj glas i stekao veliku popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama.

Da li ste gledali film Maratonci trče počasni krug?

 

Milan Timotić Bata se kao dete razboleo od šarlaha. Dugo nije mogao da govori i u kući su se već pomirli da će ostati nem. Ali Milan je progovorio i počeo da peva. Kako je odrastao sve više je ispoljavao ljubav prema pesmi i muzici. U selu je okupio grupu mladića i napravio pevačko društvo. 

Završava gimnaziju u Šapcu, a potom odlazi u Beograd gdje završava Pravni fakultet. Pevao je na raznim koncertima, vežbao svoj glas i sticao sve veću popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama. Zaposlila ga je muzička kuća "Odeon" za koju je u toku 1927/28. godine snimio nekoliko gramofonskih ploča na kojima je pevao

Timotić je bio pevač u crno-belom ton filmu koji je Đenka prikazivao u bioskopu u filmu "Maratonci trče počasni krug". Naziv tog eksperimentalnog filma je "Priča jednog grada" snimljenog 1941. godine u Beogradu. Milan je pevao plejbek, a pesma je bila snimljena na gramofonskoj ploči.

Njegova supruga Seka nije želela da imaju dece. Jedno vreme tokom rata boravili su u Užicu i Valjevu, gde je Seka radila kao tumač kod Nemaca. Milan se razvodi od nje, napušta zemlju kao pristalica Draže Mihailovića i tek se 1946. godine javlja porodici iz Salzburga, a 1950. iz Amerike. Posle rata, Milan je u domovini bio osuđen na smrt u odsustvu.

Tek nakon pola godine Džoan je smogla snage da u Jugoslaviju javi o Milanovoj smrti. U pismu navodi da su se venčali 19. novembra 1961. godine i imali divan brak, kao i da joj je žao što ga nije srela ranije. Timotić je bio pevačka zvezda i u tuđini iz koje se nikada nije vratio.

Pročitajte još: