SVI ZNAMO PESMU, ALI NE ZNAMO KO JE PEVA Priča o čoveku koji je otpevao čuvenu pesmu u Maratoncima: Podržavao Dražu, komunisti ga osudilii na smrt!

U kultnom filmskom ostvarenju "Maratonci trče počasni krug" , otpevao je pesmu koju svi znamo. Njegov život nije bio ni malo lep ni lak.

Svi vi što maštate o sreći
Svi vi što maštate o sreći, Foto: Youtube /Print scren

Milan Timotić Bata je od malena volio da peva. Završio je Pravni fakultet, ali je pevajući na raznim koncertima vežbao svoj glas i stekao veliku popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama.

Da li ste gledali film Maratonci trče počasni krug?

Ukupan broj glasova: 617

  • Da, naravno: 96% (595)
  • Ne, retko gledam domaće filmove: 4% (22)

Svi koji su barem jednom pogledali film "Maratonci trče počasni krug" zapamtili su pesmu "Svi vi što maštate o sreći" koja se čuje kada Đenka u bioskopu pušta prvi put ton film.

Milan Timotić Bata se kao dete razboleo od šarlaha. Dugo nije mogao da govori i u kući su se već pomirli da će ostati nem. Ali Milan je progovorio i počeo da peva. Kako je odrastao sve više je ispoljavao ljubav prema pesmi i muzici. U selu je okupio grupu mladića i napravio pevačko društvo. 

Završava gimnaziju u Šapcu, a potom odlazi u Beograd gdje završava Pravni fakultet. Pevao je na raznim koncertima, vežbao svoj glas i sticao sve veću popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama. Zaposlila ga je muzička kuća "Odeon" za koju je u toku 1927/28. godine snimio nekoliko gramofonskih ploča na kojima je pevao

Timotić je bio pevač u crno-belom ton filmu koji je Đenka prikazivao u bioskopu u filmu "Maratonci trče počasni krug". Naziv tog eksperimentalnog filma je "Priča jednog grada" snimljenog 1941. godine u Beogradu. Milan je pevao plejbek, a pesma je bila snimljena na gramofonskoj ploči.

Njegova supruga Seka nije želela da imaju dece. Jedno vreme tokom rata boravili su u Užicu i Valjevu, gde je Seka radila kao tumač kod Nemaca. Milan se razvodi od nje, napušta zemlju kao pristalica Draže Mihailovića i tek se 1946. godine javlja porodici iz Salzburga, a 1950. iz Amerike. Posle rata, Milan je u domovini bio osuđen na smrt u odsustvu.

U Americi je bio lepo prihvaćen od srpskih emigranata. Oženio se skoro 20 godina mlađom pijanistkinjom Džoan Kornel. "Glas Srba" iz Indijanopolisa 13. novembra 1988. objavio je tužnu vest da je Milan Timotić preminuo posle duge i teške bolesti.

Tek nakon pola godine Džoan je smogla snage da u Jugoslaviju javi o Milanovoj smrti. U pismu navodi da su se venčali 19. novembra 1961. godine i imali divan brak, kao i da joj je žao što ga nije srela ranije. Timotić je bio pevačka zvezda i u tuđini iz koje se nikada nije vratio.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi