Vino
Shutterstock
Vino

Shutterstock

Vino , Foto: Shutterstock

Ova flaša je dobila ime po gradu Špajer, koji se nalazi u današnjoj Nemačkoj. Tim arheologa je 1867. na toj lokaciji iskopao grobnice preminulog bračnog para iz doba antičkog Rima. Zajedno sa drugim stvarima, kao što su sanduci supružnika, oni su pronašli i šest sudova u ženinoj grobnici i još deset u grobnici muškarca. Verovali ili ne, jedna pronađena flaša je i dalje u sebi imala tečnost.

Najstarija flaša vina

Youtube /Print scren

Najstarija flaša vina, Foto: Youtube /Print scren

Žučkasto zelena staklena flaša sa malim drškama u obliku delfina bila je napunjena bistrom tečnošću i kako izgleda, smolom. Flaša je bila zatvorena voštanim čepom, a stručnjaci smatraju da je unutar nje bilo skladišteno i maslinovo ulje, koje je trebalo stvaranjem vakuma da onemogući ulazak vazduha i isparavanje tečnosti. Ovo ulje se u međuvremenu pretvorilo u smolu.

Špajer flaša vina se sada nalazi u Istorijskom muzeju Falca. Ono što i dalje iznenađuje istoričare je činjenica da je ona i dalje u dobrom stanju, budući da rimsko staklo nije bilo poznato po svom kvalitetu i sposobnosti da dugo traje.

Od kad je ovo vino pronađeno, ljude je zanimalo kakvog je ukusa. Budući da flaša još uvek nije otvorena, to je teško proceniti. Stručnjaci smatraju da to sigurno više nije alkoholno piće, a da postoji i mogućnost da je tečnost danas otrovna. 

Pročitajte još: