Rade Đurakić
RINA
Rade Đurakić

RINA

Rade Đurakić, Foto: RINA

Gde se kriju podzemne vode zna čačanski rašljar Rade Đurakić, ali ko bi se u njegove sposobnosti uzdao da on nije na svom placu iskopao bunar još pre trideset godina.

- Bunare određujem pomoću bakarnih žica, trožilnim kablovima, a nekada i rašljama, gde su jake žile one ih slome. Najbolje su se pokazale ove bakarne žice koje me do sada nikada nisu izneverile, a kada se ukrste i pokažu tok vode, tu greške nema, voda se tu sigurno nalazi - kazao je za Rade Đurakić, pronalazač vode preko trideset godina.

Za preko hiljadu bunara širom Srbije, Rade je tačno znao gde treba kopati. Pronalazio je vodu i na tridesetom metru ispod zemlje, i ovaj dar ima samo deset odsto ljudi.

- Ja sam osetio da imam neku energiju koju ne mogu objasniti za neutralisanje tih podzemnih voda i pronalaženje bunara. Kada traži vodu, i da dotaknem nekoga u mojoj blizini, preneo bih i njemu tu energiju - rekao je Đurakić.

Ali, da rašljar ne služi samo za pronalaženje podzmenih voda koje mogu biti opasne po zdravlje, Rade je mnogima određivao raspored u sobama, i savetovao kako da neutrališu negativnu energiju.

- Vodili su me na peti sprat gde dete nije moglo da spava, imalo problem sa nesanicom, rekao sam ima da pomere krevet ili da postave asuru, i gde nema podzemnih voda to će pomoći da neutrališe negativnu energiju, i bolje će spavati - zaključio je Rade.

Kažu da se podzemne vode mogu naći i posmatranjem prirode, tamo gde ima vegetacije, rupa koje su kopale životinje ili rojevi mušica, siguran su znak da ispod površine ima vode.

Pročitajte još: