Pun mesec
Shutterstock
Pun mesec

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, odluka je doneta nakon više puta ponovljenih izjava ruske strane da nedovoljno učestvuju u projektu.

„Predstavnici Rusije su isključeni iz diskusije na ovu temu, više ne dobijaju informacije, ne učestvuju na sastancima i nemaju pristup dokumentima“, rekao je sagovornik.

Amerikanci planiraju da sagrade u orbiti oko Meseca stanicu „Getavej“. „Roskosmos“ i NASA su 2017. godine potpisali sporazum o saradnji, ali je kasnije generalni direktor ruske državne korporacije Dmitrij Rogozin rekao, da Moskva ne može da učestvuje u projektu „Getavej“, jer nije dobila dovoljno veliku ulogu, a projekat je nazvao proameričkim.

Rusiji je povereno da napravi samo jedan modul stanice – prolaz za izlazak u svemir. Najveći novac za projekat su trebale da izdvoje SAD, a po tome se određivala i uloga države u projektu.

Rogozin je izrazio spremnost za učešće na projektu, ako bude zasnovan na principima ravnopravnosti, kao što je to slučaj sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Pres služba državne korporacije „Roskosmos“ je za Sputnjik saopštila, da su poslednji put učestvovali na sastanku u junu 2020. godine. Bio je to onlajn sastanak, koji je organizovala NASA, na kome su učestvovali rukovodioci međunarodnih kosmičkih agencija. Sastanak se bavio temom osnovnih prioriteta u oblasti istraživanja Meseca posadom koju čine ljudi i roboti i istraživanja dubokog svemira, kao i na temu projekta „Getavej“.

Pročitajte: