Čaj
Shutterstock, ilustracija
Čaj

Shutterstock, ilustracija

Čaj, Foto: Shutterstock, ilustracija

Staroverci nisu prihvatili reforme ruske crkve u 17. veku, već su pobegli u divljinu i sami se vekovima lečili od bolesti. Nadaj se u Boga, u prirodu i u samog sebe. Vekovima su bili proganjani i proterivani, pa su se mnogi krili po divljim šumama da bi sačuvali živu glavu. I danac žive u skladu s tradicijama svojih predaka. Većina njih odbija lečenje u bolnicama već koristi prirodne lekove po starinskim receptima.

Robinzoni u tajgi

Krajem sedamdesetih godina XX veka sovjetski geolozi su istraživali nalazišta rude u Sibiru i slučajno u neprolaznoj tajgi primetili sa helikoptera nečiju kuću i baštu. Naučnici nisu mogli da veruju sopstvenim očima jer u ovoj divljoj šumi nikad nije bilo žive duše.

Ispostavilo se da se u tajgi krila porodica ruskih staroveraca. Karp Likov, njegova žena i četvoro dece živeli su u šumi kao Robinzoni. Oni nisu čuli ništa ni za Drugi svetski rat, niti za let čoveka u svemir.

Usamljenici su imali grube nošnje od kudelje, a zimsku odeču i obuću pravili su od dva sloja platna sa punjenjem od suve trave. Jeli su šumsko voće, orahe od kedra i pečurke, gajili su krompir, konoplju i žito. Lečili su se biljem. Smola i ulje od kedra, divlji luk, čaga, ivan-čaj, selen, divlji origano, šumska borovnica, ribizla i breza su spasavali porodicu od opasnih bolesti.

Karp Likov je bio potomak staroveraca koji su svojevremeno pobegli u Sibir posle crkvene reforme patrijarha Nikona. U 17. veku. Glavni cilj reforme je bila ispravka mnogih grešaka u crkvenim tekstovima, ali i nekim obredima. Prema novim propisima Rusi su morali da se krste sa tri prsta umesto sa dva. Ove sitnice su izazvale najveću pobunu među pravoslavcima. Staroverci nisu prihvatili promene i zato su bili anatemisani.

Vlast je proganjala čuvare starih kanona i zato su oni bili prinuđeni da beže u Sibir, na Altaj i na Daleki Istok. Neki od njih su se iz inata ubijali samospaljivanjem. Samoubistva su vršili masovno: naprimer, 1675. godine blizu reke Kudme dobrovoljno se spalilo 2.000 staroveraca.

Savremeni staroverci

U naše vreme u Sibiru i na Dalekom Istoku žive potomci staroobrednika koji su preživeli krijući se u divljoj prirodi. Neo-staroverci još se drže vere predaka, ali neki od njih su delmično prihvatili dostignuća civilizacije. Oni koriste internet i smartfone, čak imaju i grupe na socijalnim mrežama. Ali gledanje televizije za staroobrednike je veliki greh. Televizor smatraju izumom đavola i tvde da se zbog negativne energije emisija u kući brzo kvari mleko.

Nisu svi savremeni staroverci isti. Neki od njih postaju uspešni biznismeni, idu u vojsku, rade za državu i polako se integrišu u društvo. Drugi uopšte ne prihvataju moderan način života. Najortodoksniji staroobrednici kao i preci žive u drvenim kućama, ne kontaktiraju sa ljudima “iz sveta”, čak ne puštaju u sela nepoznate osobe. Ako već moraju da ugoste "stranca", staroverci ga smeštaju odvojeno i daju mu posebnu čašu, tanjir i kašiku - pa posle odlaska gosta ih bacaju, a prostoriju ponovo osveštavaju svetom vodom.

Protiv bolesti bubrega

Dve supene kašike lista koprive prelijte sa čašom vode. Kuvajte na vodenoj pari 15 min. Konzumirajte 1/3 čaše čaja 3 puta dnevno pre jela.

Protiv cistitisa

Čajnu kašičicu isitnjenih listova brusnice prelijte čašom ključale vode. Sačekajte pola sata da odstoji. Popijte pola čaše čaja tri puta dnevno.

Protiv bolesti jetre

20 g korena maslačka prelijte sa 250 ml hladne vode i sačekajte 8 sati da odstoji. Nakon toga prokuvajte vodu s korenom i ostavite da se ohladi. Popijte pola čaše čaja 30 min pre doručka.

Protiv kašlja

Čajnu kašičicu cvetova podbela prelijte čašom ključale vode. Ostavite 20 min da odstoji. Popijte pola čaše čaja 3 puta dnevno posle jela.

Protiv gripa i bronhitisa

Tri supene kašike pupoljaka crne topole prelijte sa pola litra vode i kuvajte 7 min na slaboj vatri. Sačekajte da se ohladi pa procedite. Konzumirajte 50 ml napitka na svakih 8 sati. Tretman traje 10 dana.

Protiv tuberkuloze

100 g izrendanog svežeg korena omana prelijte sa pola litra votke. Ostavite da odstoji 10 dana. Uzimajte 1 supenu kašiku neproceđenog kašastog napitka 3 puta dnevno pre obroka.

Protiv reume i gihta

Jednu supenu kašiku isitnjene livadne iglice (Geranium pratence) prelijte sa pola litra mlake prokuvane vode. Ostavite da odstoji 10 sati. Uzimajte 1 supenu kašiku napitka na svakih 2-3 sata.

Protiv ginekoloških bolesti

Napravite tinkturu od korena crvene četke po prethodnom receptu. Dodajte jednu čajnu kašičicu tinkture u 0.5 l mlake prokuvane vode. Ubrizgavajte lek u vaginu 2 puta dnevno. Tretman traje 7 dana.

Protiv adenome prostate

Izrendanu čagu prelijte sa ključalom vodom u proporciji 1:5. Ostavite 8-10 sati da odstoji. U međuvremenu 1 supenu kašiku isitnjenog korena čička dodajte u šerpu sa 2 čaše hladne vode i kuvajte 3 min na slaboj vatri. Sačekajte 3-4 sata da odstoji. Nakon toga pomešajte 2 čaše odvara od korena čička sa 50 ml čaja od čage. Konzumirajte 1 supenu kašiku napitka 3-4 puta dnevno 30 min pre obroka.

Protiv anemije

Pomešajte plodove šipurka i jarebike u proporciji 1:1. Tri supene kašike smese prelijte sa 40 ml ključale vode pa ostavite da odstoji 10 min. Popijte 0.5 čaše čaja 3 puta dnevno 30 min pre obroka.

Protiv tumora

Prelijte 300 g bobica hudike sa jednom čašom ključale vode. Sačekajte 5 min da odstoji, izvadite bobice i izgnječite ih drvenom kašikom. Procedite sok od bobica kroz gazu i razblažite vodom, kojom ste prelivali hudiku. Dodajte u sok med u proporciji 1:1. Uzimajte 2 supene kašike sredstva 3-4 puta dnevno.