NASA rover "Oportjuniti"
Profimedia
NASA rover

Profimedia

NASA rover , Foto: Profimedia

Iako je na Marsu bio samo nedelju dana , rover je već poslao važne poruke iz svog novog doma, Jezero Krater. Među njima, pored prve fotografije i video snimka njegovog sletanja prošlog četvrtka, rover nam je poslao i prvu panoramu od 360 sa mesta na kojem puni baterije i vrši podešavanje pre nego što će razotkriti misterije susedne nam planete i dva audio zapisa sa snimak ambijentalnog zvuka crvene planete.

NASA izveštava da je panoramska slika snimljena 20. februara, snimljene dvema navigacionim kamerama smeštenim na njenom jarbolu i da će poslužiti kao „oči“ za polazak na Mars u narednim mesecima.

U pozadini možete videti šta je nadimak „ Kanion de Čelli “. NASA je koristila isto ime (privremeno) nacionalnog spomenika Sjedinjenih Država u Arizoni zbog sličnosti karakteristika između dva mesta: površine koja je sigurno prelomljena dejstvom vode (ili lave) pre miliona godina. „Veoma je zanimljivo mesto za približavanje, budući da smo od orbitera mogli da primetimo da se njegov sastav sigurno razlikuje od ostatka kratera“, objašnjavaju iz američke svemirske agencije.

Marsovi zvuci

Iako zvuci mikrofona povezanog sa roverom nisu mogli da se koriste tokom spuštanja, uređaj dizajniran za hvatanje zvuka sa marsovske površine već radi. A prvi rezultati nisu dugo čekali, jer je 20. februara , pored zvukova koje je sam rover izdao tokom postavljanja, nekoliko sekundi mogao da podigne povetarac sa crvene planete .

Narednih dana inženjeri će razmotriti sistemske podatke o roveru , ažurirati njegov softver i započeti testiranje različitih instrumenata. U narednim nedeljama, Istrajnost će testirati svoju robotsku ruku i izvršiti svoj prvi kratak put, pet metara napred i isto toliko unazad. Trebaće najmanje mesec ili dva da upornost pronađe ravno mesto koje će helikopteru Ingenuiti , pričvršćenom za 'stomak' rovera, omogućiti da izvrši prve letove, iako već puni baterije za ono što će biti prvi nalet ljudskog vozila na nebu druge planete.

Po rečima Adama Steltznera , glavnog inženjera Perseverance-a, „Ovo je zaista uzbudljivo vreme i ogroman korak u istraživanju svemira “.

Naša preporuka