Majstor
screenshoot
Majstor

screenshoot

Majstor, Foto: screenshoot

Železnička stanica u Banatskom Velikom Selu poznata kao „bokternica", a u njoj na službi već decenijama - pedesetčetvorogodišnji Saša Čolak, šef stanice kroz koju dnevno prođe u proseku tri voza, piše "RTS".

Saša zimi ima puno vremena na raspolaganju, a njegov neobičan hobi je reparacija starih mašinskih, metalnih uređaja i predmeta.

Sve je počelo davne 1987. kada je komad šine pretvorio u neobičan nakovanj.

- Svi mi imamo neki gen u sebi koji želi da ima nešto što drugi nemaju, ili da nešto što ne valja, da napravi da bude da valja. To je nešto što je mene privuklo. Oduvek sam ja to voleo, ali nekako se u poslednje vreme, više okrećem svemu ovom. Prosto, radim zato što uživam - rekao je Čolak.

Cilj je svaki stari predmet vratiti u prvobitno stanje kao i da ima svoju upotrebnu vrednost.

Do sada je na desetinama raznih uređaja ponovo pokrenut mehanizam.

- Nije mi cilj da bilo šta uradim što će posle na kraju "kupiti prašinu" i stajati bez veze, bez potrebe. Jednostavno, da kada se nešto popravi, reparira, da se uredi i sredi, da to ima neku svoju izvornu funkciju - objasnio je šef stanice.

Njegovi sugrađani mu pomažu u pronalaženju starih stvari, ali iskazuju interesovanje i za ono što on popravi.

- Verujte mi na reč, upravo me je nekoliko ljudi zvalo za vagu. Imaju slične vage poput moje, ne znam koliko su stare, video sam na fotografijama da su u relativno lošem stanju, ali se daju popraviti - dodao je Čolak.

U neobičnoj radionici se tako podmlađuju stari odbačeni predmeti.

U pauzama između vozova koji idu ka susednoj Rumuniji, Saša pronalazi vremena i za svoj drugi hobi - pčele koje gaji u više od 200 košnica.