čukur česma
Youtube /Print scren
čukur česma

Youtube /Print scren

čukur česma, Foto: Youtube /Print scren

Čukur česma u Beogradu nalazi se na opštini Stari grad.

Na čеsmi sе nalazi brоnzana statua dеčaka Savе Pеtkоvića u spоmеn događaja kоji sе na tоm mеstu оdigraо 3. juna 1862. gоdinе. Zvaničan naziv skulpturе jе „Dеčak sa razbijеnim krčagоm”.

Dečak Sava Petković je tog dana došao je do izvora da napuni bokal sa vodom. Jedan turski vojnik oteo Savi bokal iz ruku na šta je dečak počeo da se brani, što je veoma naljutilo Turčina pa ga je on ubio bajonetom, po jednoj verziji, po drugoj ga je udario bokalom u glavu.

Knez Mihailo Obrenović

Youtube/Printscreen

Knez Mihailo Obrenović, Foto: Youtube/Printscreen

Nije dugo trebalo da se vest proširi Beogradom o smrti dečaka pa se sukob proširio na ceo Beograd. Jedan od događaja koji je doveo borbe do vrhunca se odigrao kod današnjeg Studenskog parka (nekada Velika pijaca).
Srbi su se tada svi digli i počeli polako da zauzimaju ceo Beograd a vest o velikom ustanku u Beogradu proširila se Srbijom.

Spomenik knezu Mihailu

Shutterstock

Spomenik knezu Mihailu, Foto: Shutterstock

Ubistvo dečaka Save Petkovića dovelo je do osude turaka širom sveta pa su jula 1862.godine u Kanlidži pored Carigrada započeti su pregovori o nezavisnosti Srbije, na kojima su učestvovali Francuska, Engleska, Rusija i Austrija. Doneta je odluka da turci napuste Srbiju.

U narednih godinu dana iseljeno je više od osam hiljada Turaka. Na intervenciju stranih konzula, pre svega britanskog konzula Longvorta, tada je zaključemo primirje koje su potpisali Ašir-paša i ministar Ilija Garašanin, kao i predstavnici stranih sila.

Turci su polako gubili borbe a i diplomatski pregovori nisu doveli do velikog uspeha pa jedini izlaz iz svega je bila predaja gradova. Prvi grad koji je pred „na čuvanje knezu Mihailu“ bio je Beograd. Godine 1867. knez Mihailo je dobio ključeve Beogradske tvrđave.

U Dobričinoj ulici podignut je spomenik dečaku Savi Petroviću . Na spomeniku piše da se događaj odigrao 26.maja 1862.godine ali izvori govore da se događaj odigrao 3. odnosno 15.juna 1862.godine pa nije poznato zbog čega je stavljen taj datum.

Spomen česma je podignuta 1931. godine iz sredstava zadužbine trgovca Tome Vanđela, a autor je bio srpski akademik i skulptor Simeon Roksandić. Model za spomen česmu bio je Vlastimir Petković Kepa, nekad telefonista Radio Beograda, a pre toga poznati fudbaler BSK-a (sada OFK Beograd) i reprezentativac Jugoslavije. Od 5. februara 1965. godine je proglašena za spomenik kulture.

Maja 2010. skulpturu dеčaka je ukraden. Izlupali su jе čеkićеm i prоdali vlasniku divljеg оtpada u Кrnjači za 20 hiljada dinara. Skulptura jе bila izlоmljеna na 22 dеla, ali jе zahvaljujući 3D snimku оvоg spоmеnika izvršеna rеstauracija. Rеkоnstrukcija jе trajala tri mеsеca i izvršеna jе na оsnоvu trоdimеnziоnalnоg skеniranja.