Prostitutka
Shutterstock, ilustracija
Prostitutka, seks, prostitucija

Shutterstock, ilustracija

Prostitutka, seks, prostitucija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Kad je zemlja počela da se zatvara, brojne seksualne radnice vratile su se u zemlje istočne Evrope iz kojih su došle u Amsterdam, kaže Felicija Ana, rumunska seksualna radnica i osnivačica sindikata koji predstavlja 110 žena. Veliki broj onih koje su ostale radile su ilegalno. Kako kaže Ana, nisu imale izbora.

Iako su seksualne radnice, budući da plaćaju porez, imale pravo na vladinu finansijsku pomoć od oko 1.100 evra mesečno, to nije bilo dovoljno da pokrije njihove velike troškove boravka u centru grada.

“Imala sam sedam susreta s klijentima iste nedelje kad je lockdown počeo. Svi su nestali u jednom danu. Te prve sedmice sam izgubila oko 1.300 evra zarade. Zatim sam prestala da brojim”, kaže Anita, 56-godišnja seksualna radnica čije je ime izmenjeno radi zaštite identiteta.

“Neke devojke su napustile ovaj posao. Plašile su se da se ne zaraze koronavirusom i zabrinute su zbog generalne nesigurnosti oko prihoda, kaže Erik Hamaker”, vlasnik knjigovodstvene firme koja brine o finansijama velikog broja seksualnih radnica.

Holandska vlada je dala zeleno svetlo da se bordeli ponovo otvore početkom jula nakon što je bilo najavljeno da će ostati zatvoreni do septembra.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Red Light District?? • • • ?Photo by: @amsterdam_special ?Selected by: @rvdns ?Feature? DM!

A post shared by Amsterdam Centraal? (@amsterdamcentraal) on Sep 15, 2019 at 12:51am PDT

“Da je bio septembar, morala bih da tražim novi posao, a veliki broj vlasnika bordela i iznajmljivači prostora bi bankrotirali”, kaže Anita, koja radi s osobama s invaliditetom i organizuje turističke ture u Prostitucijskom informativnom centru.

Inače, seksualne radnce ohrabruju da svoje klijente pitaju imaju li simptome kovida 19. Nove higijenske mere uključuju pranje ruku, dodatno tuširanje, nije dozvoljeno ljubljenje, a kontakt licem u lice je ograničen.

“Bez turizma bi za veliki broj devojaka bilo nemoguće da zarade pristojan prihod”, kaže Hamaker i dodaje da oko 70 odsto prihoda Ulice crvenih fenjera dolazi od turizma.

Amsterdam se godinama bori s masovnim turizmom, a stanovnici su nezadovoljni zbog buke, prljavštine i lošeg ponašanja turista.

Seksualne radnice kažu da je njihov posao nepravedno izdvojen kao glavni problem.

“Seksualni radnici nisu izvor problema. Razuzdane zabave i prejeftini easyjet letovi su pravi problem”, kaže Anita.

Smatra i da reformisanje Ulice crvenih fenjera neće rešiti problem preteranog turizma.

“Turisti će ionako dolaziti. Ne može se zaustaviti turizam osim ako se ne postavi zid oko Amsterdama”, kaže Anna.