Lavina
Twitter Printscreen
Lavina

Twitter Printscreen

Lavina, Foto: Twitter Printscreen

Radoslav je strastveni sportista i skijaški planinar koji je nedavno sa prijateljem otišao u Visoke Tatre. Hladno demonstracijsko vreme koje su imali, upotpunilo je jedinstveno prirodno pozorište. U visinama Slavkovskog štita pokrenula se ogromna lavina koja svojom ogromnom snagom oduzima dah.

Uhvatio je pad lavine sa sigurne daljine i zajedno sa prijateljem posmatrao njen uspon i usporavanje čitave mase snega. „Čekali smo, snimali i kasnije pri spuštanju proverili kompletan početak i kraj lavine , gde srećom nismo našli nikoga i ništa“, opisao je Radoslav na svom Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Radoslav BUJDOŠ (@radoslavbujdos_tri)

Kako je dodao za Noizz, imali su pronalazač lavine, sondu, lopatu, komplet prve pomoći i svu uobičajenu opremu koju bi svaki skijaški alpinista trebalo da ima na takvom terenu. Kako su ovo iskusni sportisti, znali su da se nešto može dogoditi.

„Znao sam da će nešto pasti jer je bilo toplo i bila je južna padina. Zbog toga smo išli ivicom, gde je bila pretučena i bezbedna. Osećao sam se dobro. Priroda nam je samo pokazala koliko je jaka. Bila sam srećna što smo dobro. Shvatili smo da je to neverovatno “, opisao je Radoslav za koga je pad lavine mogao da se shvati kao slično iskustvo kao susret sa medvedom.

„Ove situacije sa dobrim krajem su za nagradu, za ponašanje prema planinama, prema prirodi i okolini u njoj“, dodao je on.

Pazite na tobogan lavine

Pre nekoliko dana, Gorska služba spasavanja obavestila je da ljudi treba da paze na lavine i klizišta na alpskom terenu.

„Iako su temperature u pozitivnim vrednostima , sneg je u većini mesta težak zbog severnog vetra. Tokom dana na obasjanim sunčanim padinama sneg prelazi u vlažnu kašastu i opasnost od lavina raste “, rekao je Martin Bešinskы iz Centra za sprečavanje lavina Gorske službe spasavanja.

Naša preporuka