Josip Broz Tito
printscreen
Josip Broz Tito

printscreen

Josip Broz Tito, Foto: printscreen

Nova vlast, iako možda nekome nije bilo po volji što je Jovanović portretisao i članove omražene kraljevske porodice Karađorđević, nije mogla a da ne prihvati Šotrin predlog zato što je Jovanovićev ugled nadilazio nazore politike.
Sigurno da nema te države, ma kakvih opredeljenja bila, koja ne bi želela da se pohvali umetnikom kakav je bio Paja Jovanović.

Uostalom, ratne godine proveo je u Beogradu, u Birčaninovoj 28b, a ne u Beču gde je imao kuću i atelje, nije ni izlagao niti se javno prikazivao, što su sve razlozi zbog kojih je nova vlast u Beogradu mogla da bude sigurna u Jovanovićevu podobnost i privrženost novom poretku.

Tito

Youtube /Print scren

Tito, Foto: Youtube /Print scren

Najpoznatija poruka bila je „Trst je naš”, što se velikim silama nikako nije dopalo.
Tito nije uspeo da sačuva sporno područje, pa je naređenje da se Jovanovićeva slika čuva ali ne izlaže bilo sasvim razumljivo.
„Portret Josipa Broza Tita” bila je jedna od poslednjih slika Paje Jovanovića.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Crnogorac

18.11.2020 22:14

Malo je poznato da je Titu Kralj Aleksandar bio uzor vladara. Štafeta je početkom tridesetih trčana za Aleksandra. Beli dvor je bio Aleksandrova kuća. Jovanka liči na Aleksandrovu suprugu. I Aleksandar je čudno pričao srpski, jer je pomiješao cetinjski naglasak od majke i beogradski od okoline - jedini snimak Aleksandrovog govora može se odskora viđeti na Internetu.