Vojska Jugoslavije, Kosovo i Metohija, povlačenje
printscreen youtube
Vojska Jugoslavije, Kosovo i Metohija, povlačenje, Foto: printscreen youtube

Zahvaljujući vernoj izradi i odličnoj organizaciji u postavljanju lažnih maketa agresor je u prazno bacio na hiljade bombi i raketa vrednih milijarde američkih dolara.

Na internetu su se pojavile fotografije lažnih ciljeva, koji su imitirali borbenu tehniku koja se nalazila u naoružanju Vojske Jugoslavije, prenosi internet portal RG. Na fotografijama se vide verne makete oklopnih transportera M-60, tenkova T-55 i samohodnih radarskih stanica za osmatranje i navođenje 1S91, koji se nalaze u okviru raketnog PVO sistema 2K12 "Kvadrat" (eksp. "Kub").

Za vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju, neprijatelj je upotrebio preko 1.000 različitih borbenih letelica, koje su nemilice prosipale bombe i rakete po teritoriji Kosova i Metohije, ali i drugih delova SRJ (industrijske zone, komunikaciona čvorišta, energetska infrastruktura, stambena naselja).

Vojska Jugoslavije, Kosovo i Metohija, povlačenje, Foto: printscreen youtube

U svakodnevnim brifinzima koji su se održavali u sedištu NATO, stalno je potencirano kako su u dejstvima vazduhoplovstva ove alijanse protivniku naneseni teški gubici. Prema tim navodima koji su bili više nego lažni, za sve vreme kampanje je uništeno na stotine tenkova i drugih oklopnih vozila, artiljerijskih oruđa, sistema PVO, kao i desetine aviona i helikoptera koji su se nalazili u sastavu Vojske Jugoslavije.