Nikola Tesla
Shutterstock
Nikola Tesla, Spomenik, Niagarini vodopadi

Shutterstock

Nikola Tesla, Spomenik, Niagarini vodopadi, Foto: Shutterstock

Nikola Tesla- genije koji je rođen možda u pogrešnom veku. Brilijantni um, neuporediv sa ostalima. Njegov rad, ideje i izumi jedan su od glavnih razloga današnje tehnologije. Da Tesla nije postojao i dalje bi smo tražili odgovore na koje je Tesla odgovarao u svom životu.

Njegovi izumi daleko su prevazišli struju. Uz finansisku podršku svog bankara Džej Pi Morgana, Tesla je 1899. godine u Koloradu uspostavio eksperimentalnu laboratoriju koja je sadržala visokonaponsku opremu za radio prenos. Laboratorija je imala toranj visine oko 60 metara za prenos i prijem radio talasa i najbolju prihvatnu opremu koja je bila dostupna u to vreme.

Jedan od najvažnijih trenutaka u laboratoriji dogodio se jedne noći kada je Tesla bio sam. Primetio je misteriozne električne radnje za koje je smatrao da su morali biti inteligentni signali. S obzirom da su se promene dešavale periodično i sa tako jasnom sugestiom broja i poretka da ih nije blo moguće pratiti iz bilo kog, njemu tada poznatog, raloga.

Njegove zapisane izjave iz 1901. godine glase:

"Dok sam usaršavao svoje mašine za proizvodnju intenzivnih električnih dejstva, usavršavao sam i sredsva za posmatranje slabih napona. Jedan od najzanimljivijih rezultata, a takođe i od velike prktične važnosti, bio je razvoj određenih uređaja za otkrivanje približavajućih oluja na udaljenosti od nekoliko stotina milja, otkrivajući njihov pravac, brzinu i pređeni put."  Napisao je i još:

"Baveći se ovim delom, prvi put sam otkrio misteriozne efekte koji su izazvali tako neobično zanimanje. Do sada sam usavršio aparat o kojem sam govorio da sam iz svoje laboratorije u planinama Kolorada mogao da osetim puls zemlje, primećujući svaku električnu promenu koja se dogodila u radijusu od jedanaest milja."

"Promene koje sam primetio odvijale su se povremeno i sa tako jasnim predlozima broja i redosleda da nije moglo da im se uđe u trag ni iz jednog meni poznatog razloga. Bio sam upoznat, naravno, sa električnim smetnjama koje proizvode Sunce, Aurora Borealis i zemaljske struje, i bio sam, koliko god sam mogao da budem, siguran u činjenicu da ove varijacije nisu ni iz jednog od ovih uzroka."

" Priroda mojih eksperimenata sprečila je mogućnost da promene nastanu atmosferskim poremećajima, kao što su neki ishitreno tvrdili. Prošlo je neko vreme kada mi se u glavi pojavila pomisao da su poremećaji koje sam primetio možda posledica inteligentne kontrole. Iako u to vreme nisam mogao da dešifrujem njihovo značenje, bilo mi je nemoguće da o njima mislim da su potpuno slučajni. Neprestalno mi raste osećaj da sam prvo čuo pozdrav jedne planete drugoj. Svrha je bila iza ovih električnih signala."

Tajanstveni incident sa signalima bio je samo prvi od mnogih u koji je Tesla presreo ono što je smatrao za inteligentne signale iz svemira. Tokom tog vremena, naučnici su čvrsto verovali da će sve biti verovatno utočište za inteligentan život u našem sunčevom sistemu, osim Zemlje, a Tesla je verovao da su ovi signali možda poreklo sa crvene lanete.

Ideja o vanzemaljskom životu, negde drugde u univerzumu, sigurno je ostavila veliki trag na Teslinom radu. 

Pred kraj svog života veliki Nikola Tesla razvio je brojne pronalaske koji bi prema njemu mogli da pošalju moćne količine energije na druge planete u sunčevom sistemu. Iako on nikad nije otrio tehničke detalje moćnog predajnika, 1937. godine objavio je novu formulu, koja ukazuje da je:

"Kinetička i potencijalna energija tela je rezultat kretanja i određena je njegovom masom i kvadratom brzine. Neka se masa smanji, energija se smanji za isti procenat. Ako se svede na nulu, energija je takođe nula za bilo koju konačnu brzinu."

Do 1920. godine shvatio je da može da uhvati signale praćene iz svemira, ali ubrzo nakon toga izrazio je veliku zabrinutost zbog vanzemaljskih bića iz drugih mesta u svemiru i ne slanih planiva za našu planetu. Tesla je izjavio:

"Signali su prejaki da bi rešli veliku udaljenost od marsa do zemlje. Tako da sam prisiljen da priznam sebi da izvori moraju dolaziti negde iz obližnjeg svemira ili čak sa Meseca. Siguran sam , međutim, da stvorenja koja međusobno komuniciraju svake noći nisu sa Marsa ili možda sa bilo koje druge planete u našem sunčevom sistemu."

I nije bio jedini koji je tvrdio da je primio signale od inteligentnih bića sa drugih mesta u kosmosu.

Guljelmo Markoni italijanski fizičar i inženjer takođe je tvrdio da je čuo vanzemaljski signal sa radio predajnika.

Tesla je napravio uređaj sa kojim će moći da komunicira sa drugim životima u kosmosu. Tajanstveni uređaj nazvan je "TESLASKOP" i on prima signale kosmičkih zraka i na kraju se sinali prebacuju na audio.

Istina je da o Teslinim projektima i pronalascima ne znamo toliko puno, verovatno sa razlogom. 

Ne moguće je znati koliko njegovih dela ostaje skriveno u strogo tajnim bazama koje pripadaju vojsci.

Iz ovoa možemo da zaključimo da su Teslin rad i teorije o bićima sa druge planete, mnogi visokorangirani vladini zvaničnici shvatili vrlo ozbiljno, a krajnje je vreme da priznamo da su njegovi projekti bili daleko ispred svog vremena.