nasa, svemir, nauka
Shutterstock
nasa, svemir, nauka

Shutterstock

nasa, svemir, nauka, Foto: Shutterstock

Akademski izazov za inovacije "Mesec do Marsa" za "eXsploration Sistems and Habitation (X-Hab) 2020" podržava NASA-ine napore da razvije tehnologije i mogućnosti koje će omogućiti buduće ljudske misije na Mesec, Mars i druge destinacije Sunčevog sistema.

U saradnji sa Nacionalnom svemirskom fondacijom, NASA je 11 univerzitetskih timova dodelila skoro 310 000 američkih dolara za razvoj studija, koncepata i tehnologija koje bi mogle da podrže mogućnosti agencije za duboko istraživanje svemira. Nagrade su se kretale od 15.000 do 50.000 dolara, a finansirali su projekti koji podržavaju NASA-ine napore da prouči održiva i pristupačna istraživanja svemira i angažuje sledeću generaciju talentovanih naučnih mislilaca i inženjera.

„Izazov X-Hab daje NASA-i priliku da razume nove potencijalne tehnologije koje mogu pomoći u postizanju ciljeva agencije za održivo istraživanje svemira za Artemisu i šire“, rekao je Mark Kirasich, zamenik pomoćnika administratora za napredne sisteme istraživanja u sedištu NASA-e u Vašingtonu, DC . „Izazov pruža jedinstvenu priliku nacionalnim studentima da se izbore sa stvarnim izazovima istraživanja svemira i steknu kritično praktično iskustvo u dizajnu, istraživanju i razvoju proizvoda.“

X-Hab projekti za 2020. godinu spadaju u sledećih šest kategorija na osnovu sponzorskih organizacija ili projekata:

1) Habitation;

2) Podrška životu;

3) Proizvodnja u svemiru;

4) NASA-ina platforma za autonomne sisteme (NPAS);

5) Svemirski život i fizičke nauke; 

6) Virtuelni institut za istraživanje istraživanja solarnog sistema (SSERVI).

Pročitati više