Lujza Hej
YouTube/printscreen
lujza hej, motivator

Wikipedia

lujza hej, motivator, Foto: Wikipedia

Lujza Lin Hej (engl. Louise Lynn Hay; 8. oktobar 1926 — 30. avgust 2017) bila je američki motivacioni autor i osnivač kuće Hej haus. Autorka je nekoliko knjiga o samopouzdanju. Rođena je u Los Anđelesu. Roditelji su joj bili Henri Džon Luni i Veronika Čvala. Ispričala je svoju životnu priču u intervjuu za Marka Openhajmera iz Njujork tajmsa maja 2008. U njoj je izjavila da je odrasla u porodici u kojoj se majka, zbog siromaštva, preudala za muškarca za kojeg se uskoro otkrilo da je nasilnik. Nažalost, njeno nesrećno detinjstvo nije se odnosilo samo na maltretiranje i zlostavljanje unutar porodice.

Sa 15 godina napustila je srednju školu u Los Anđelesu bez diplome, zatrudnela je i za 16. rođendan dala je svoje novorođenče na usvajanje. Zatim se preselila u Čikago, gde je radila za vrlo malu sumu novca.

Godine 1950. ponovo se preselila u Njujork. U ovom trenutku promenila je svoje ime i započela karijeru kao model. Postigla je uspeh, radeći za Bila Blesa, Olega Kasinija i Paulinu Trigere.

Godine 1954. udala se za engleskog biznismena Endrua Heja (1928—2001). Posle 14 godina braka osećala se razoreno kada ju je ostavio Šarman Daglas zbog druge žene. Opisala je kako joj je 1977. ili 1978. godine dijagnostikovan „neizlečivi” rak grlića materice i kako je došla do zaključka da je zadržavanje nezadovoljstva zbog zlostavljanja u detinjstvu doprinelo početku bolesti. Rekla je kako je odbila konvencionalni medicinski tretman i započela režim oproštaja, zajedno sa terapijom, ishranom i refleksologijom.

U intervjuu je tvrdila da se ovom metodom oslobodila raka i da je nadživela svakog doktora koji bi mogao potvrditi priču.

Lujza Hej je napustila ovaj svet u 90. godini ... Ali njeni mudri saveti još uvek žive i podržavaju nas.

​1. Prekinite da kritikujete: Odmah prekinite da kritikujete. Kritika nikada nikoga nije promenila. Odustanite da kritikujete sebe. Hvalite sebe baš takvim kakvi jeste. Kada kritikujete sebe - vaše promene su negativne. Kada budete odobravali sebe, pozitivno se menjate.

2. Prestanite da plašite sebe, terorišući sebe sopstvenim mislima: To je užasan način života. Nađite za sebe sliku koja vam prija (za mene je to žuta, roza boja), i odmah pređite sa zastrašujućih misli na prijatne.

3. Budite velikodušni, dobri i tolerantni: Budite velikodušni prema sebi. Budite dobri prema sebi. Budite tolerantni, dok ne usvojite novi način razmišljanja. Odnosite se prema sebi kao prema zaista voljenoj osobi.

4. Budite dobri prema svom umu: Mrziti sebe znači mrziti svoje misli. Ne treba to raditi. Bolje je menjati ih.

5. Hvalite sebe: Kritika uništava unutrašnji duh. Hvala ga jača. Hvalite sebe, što je moguće više. Govorite sebi kako se dobro nosite sa svakom malom stvari.

6. Podržavajte sebe: Nađite načine da podržavate sebe. Razgovarajte sa svojim prijateljima i dozvolite im da vam pomognu. Potpuno je prirodno tražiti pomoć kada vam je neophodna.

7. Odnosite se sa ljubavlju prema svojim nedostacima: Shvatite da ste ih sami stvorili da biste zadovoljili neke svoje potrebe. Sada tražite nove pozitivne puteve za zadovoljavanje svojih potreba. Zato se nežno oslobodite starih negativnih stereotipa ponašanja.

8. Brinite se o svom telu: Učite da se ispravno hranite. Koja je hrana potrebna vašem telu za održavanje optimalne energije i vitalnosti? Radite fizičke vežbe. Od kojih imate zadovoljstvo? Nežno volite i poštujte hram u kome živite.

9. Radite sa ogledalom: Češće gledajte sebe u oči. Ispoljite osećanja rastuće ljubavi prema sebi. Gledajući u ogledalo, oprostite sebi. Gledajući u ogledalo, razgovarajte sa roditeljima i oprostite im. Barem jednom dnevno kažete sebi: "Volim te. Stvarno te volim."

10. Uradite to odmah: Nemojte čekati da se stvari srede, smršate, nađete novi posao ili ostvarite nove veze. Počnite odmah i radite sve to što od vas zavisi.

Naša preporuka