Raspad kineske svemirske stanice "Tijangong 1"
Printscreen: Youtube
Raspad kineske svemirske stanice

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

Bao Weimin iz Kineske akademije nauka otkrio je da bi u narednim decenijama takva zapanjujuća tehnologija mogla postati stvarnost.

Govoreći na Kineskoj svemirskoj konferenciji 2020. u Fuzhouu, akademik je rekao da bi takva putovanja do 2045. godine mogla postati rutinska.

Bao, koji je ujedno i direktor Instituta za nauku i tehnologiju China Aerospace Science and Technology Corporation, objasnio je da će hipersonična leteća tehnologija kao i raketna tehnologija nosača za višekratnu upotrebu biti ključni za postizanje takvog cilja.

Premda 2045. godina može delovati daleko, napredak u razvoju takve tehnologije trebalo bi da postane vidljiv jako brzo, čak do 2025. godine.

Akademik je nadalje naglasio da će do 2035. godine svemirska putovanja, koja će se obavljati u letelicama nalik avionima postati toliko raširena da će se na takve načine prevoziti tereti, ali i ljudi.

Još jednu deceniju nakon toga, celokupni sistem za svemirska putovanja biće potpuno dovršen i operativan.

U punom kapacitetu sistem bi godišnje mogao obavljati na hiljade letova, što bi značilo da bi se na ovakav način moglo prevesti na desetine hiljada putnika.

Kina pokušava stići Rusiju i Sjedinjene Države i pokušava postati velika svemirska sila do 2030. godine.

Poslednjih je godina preduzela nekoliko koraka usmerenih prema letovima u svemir. Kina trenutno između ostalog razvija rakete za višekratnu upotrebu, a početkom septembra uspešno je lansirala i pustila u pogon letelicu za višestruke namene.