Posao, biznis, karijera, kancelarija, poslovna žena
Shutterstock, ilustracija
Posao, biznis, karijera, kancelarija, poslovna žena

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Radni sto u kancelariji mu je stalno pretrpan potrebnim, ali i nevažnim papirima i dokumentima, dok je kod drugih uvek sve pod konac.

Da li su Vaše kolege uredne?

 

Šta to govori o takvim osobama? Nova istraživanja su pokazala da red i nered u našem okruženju mogu izazvati različite psihološke posledice, odnosno da i jedna i druga navika imaju dobre i loše strane.

Naime, ispitanici su dobili zadatak da popune upitnik u kancelariji - jedna grupa je bila u čistom i urednom okruženju, a druga među razbacanim fasciklama i papirima. Svima je posle toga rečeno da treba da doniraju novac u humanitarne svrhe.

Uredni su bili darežljiviji. Dakle, ukoliko na radnom mestu želite efikasne radnike i dobro obavljen posao, insistirajte na redu.

Budući da i red i nered imaju prednosti i nedostatke, možda je najbolje da kombinujete obe navike. Recimo, na početku stvaralačkog procesa dopustite da se rad odvija u neredu, a kako se projekat bude privodio kraju, polako uvodite red jer će se povećati efikasnost.

U drugom eksperimentu ispitanici su imali zadatak da predlože kako mogu da se iskoriste pingpong loptice, što je tipičan test kreativnosti. Oni koji su sedeli za neurednim stolovima postigli su bolje rezultate, odnosno imali su kreativnije ideje.

Pročitajte: