Nikola Tesla
Arhiva Alo!
Nikola Tesla

Arhiva Alo!

Nikola Tesla, Foto: Arhiva Alo!

Mnogi se pitaju kako je uspeo u tome da i u kasnijim godinama zadrži energiju i bistrinu koje su bile potrebne da se bavi izumima i naukom?

Verovao da je važno krenuti u život na pravi način i razvijati zdrave navike još od mladosti. Tako je, naime, u jednoj izjavi iz 1933. godine, govorio da je naše stanje tela i uma u starosti samo je potvrda toga kako smo proveli svoju mladost i da je tajna njegove vlastite snage i vitalnosti u tome što je u mladosti vodio ono što bi se moglo nazvati pobožnim životom.

Njegova izvrsnost proizlazila je iz razumevanja da mora da kontroliše svoje “strasti i apetite” ako želi da ostvari svoje snove i nastavi da radi sve do smrti. Imajući to u vidu, on je od ranih godina krenuo da živi disciplinovano i planirano, radeći i koncentrišući se samo na ono što je želeo da ostvari.

Tvrdio je da mu nije potreban odmor jer nikada nije preterivao u naporima. Kao jedan od ključnih uslova za ostavrenje čoveka u potpunosti navodio je neophodnost odabira životnog cilja koji će biti kompatabilan sa temperamentom pojedinca.

Pročitajte još: