jelen, lane, suma
Shutterstock
jelen, lane, suma, Foto: Shutterstock

Rogonja je završio iza rešetaka. Ovde se ne radi o starom jelenu, već o jelenu starom tri godine. Poslednjih meseci izbegao je pritvor i sakrio se u "inostranstvo" kod severnih suseda. Sada ga je, međutim, sustigla pravda i čuvari su uspeli da ga uhvate

Putovanje koje vodi do Morskog oka donosi mnoga iznenađenja. Na njemu su turisti najčešće susretali jelena sa brojem osamdeset i četiri.

Trogodišnji slovački jelen nema ime, pa su ga šumari obeležili samo brojem. Čuvari prirode s obe strane Tatra muče se već nekoliko meseci. „Pravio nam je probleme jer su ga turisti hranili o svom trošku i izgubio je prirodnu stidljivost“, žalio se čuvar poljskog nacionalnog parka Tatre Grzegorz Lorek.

„Ovo je jelen u dobi od tri godine, takođe je i naš "izbeglica", koji često ide na poljsku stranu“,rekao je Džozef Hibler iz državnih šuma TANAP-a. Toliko je hrabar da hranu uzima direktno od ljudi, bilo da ide ispred njih na plivanje ili da ugleda ostavljenu hranu. Zimu je proveo na slovačkoj strani - u Tatranskoj Lomnici.

Međutim, naš jelen je pogrešio i što je prešao državnu granicu. Slovački šumari su ga uhvatili i gurnuli iza rešetaka. „Imali smo upozorenje da se jelen s morskog oka vraća sa poljske strane."

Međutim, „osamdeset i četiri“ je već pobegao. A pošto je Poljska preko potoka, on je lako utekao. Međutim, komšije nisu sretne zbog toga. "Sigurno nam ne nedostaje, jer su mu turisti dali čips ili grickalice, a takođe se naučio lošim navikama. A to definitivno nije hrana koja bi bila dobra za njega", rekao je Lorek.

BONUS VIDEO