egipat, mumija, zlatan jezik
Tweeter prin. screen
egipat, mumija, zlatan jezik, Foto: Tweeter prin. screen

Otkriveno je nekoliko mumija od pre oko 2000 godina, a jedna od njih ima zlatni jezik u ustima. Koji je razlog i dalje je misterija

Grupa arheologa predvođena Katlin Martinez iz Dominikanske Republike koja je radila na drevnom egipatskom nalazištu Taposiris Magna (oko 45 kilometara zapadno od Aleksandrije u Egiptu) iskopala je mumiju staru 2.000 godina, pokazujući karakteristiku zaista posebnu: zlatni jezik.

Zašto? Nije poznato

Prema arheolozima, moguće je da su balzamari ubacili ovaj element kako bi pokojnik mogao da govori kada stigne u zagrobni život. Na primer sa Ozirisom, bogom podzemlja. Druga hipoteza predviđa, ali još uvek nema dokaza za to, da je mumificirana osoba možda imala problema sa jezikom dok je bila živa i da bi joj „veštački“ jezik mogao pružiti mogućnost da govori u carstvu mrtvih. Ali zašto je građena od zlata, a ne od bilo kog drugog materijala?

Za sada je to misterija. Mumija se nalazi u jednom od 16 kovčega u Taposiris Magni, koja ima hramove posvećene Ozirisu i njegovoj sestri i ženi Izidi. Poslednjih meseci arheolozi su pronašli riznicu novčića ukrašenu Kleopatrinim likom, što sugeriše da su hramovi bili u upotrebi tokom kraljičine vladavine.

Postoji još

Na tom mestu, prema onome što je ministar turizma i starina objavio putem raznih tvitova, pronađeno je i 15 drugih mumija koje datiraju od pre oko 2000 godina i sadrže pravo blago, uključujući statue koje prikazuju ljude koji su bili sahranjen na tom mestu i nekoliko ostataka svitaka koje naučnici trenutno analiziraju i dešifruju.

Iako arheolozi nisu sigurni kada su dotični ljudi umrli, oni pretpostavljaju da su živeli u vreme kada su Egiptom vladali Ptolemeji (304. p. N. E. Do 30. p. N. E.), Velikog ili početka rimskog perioda, kada je Carstvo osvojilo zemlja nakon smrti Kleopatre VII 30. pre n. C.

Naša preporuka