Asteroid Benu
printscreen
Asteroid Benu

printscreen

 Foto: printscreen

Japanski naučnici nedavno su otvorili posebnu kapsulu u gradu Sagamihara, koji je bio deo istraživačke letelice Hajabusa-2 više od dve godine. U njenim nedrima uspeli su da pronađu komade kamena i prašine uzete sa asteroida zvanog Riugu, za koji se smatra da je bio jedan od „gradivnih blokova“ u formiranju našeg Sunčevog sistema.

Svemirska letelica Haiabusa-2 približila se ovom asteroidu u junu 2018. godine, ali je uzela retke uzorke tek godinu dana kasnije, kada je uspešno sleteo na pomenuto telo. Komade kamena iz Riugua sonda je uklonila ispaljivanjem metalne kuglice od tantala na njenu površinu, koja je oslobodila komade kamena, koji su zatim stavljeni u prikačenu kapsulu zbog male gravitacije. Sada se uspešno vratio na Zemlju, piše britanski portal BBC.

Naučnike je kapsula oduševila spolja kada se vratila. Međutim, kada su je otvorili, otkrili su da se uzorci, koji se razlikuju po veličini od sitnih čestica prašine do kamenja, nalaze pored prve komore za skladištenje A, ali i u trećoj komori C. U komori C treba da budu komadi stene dobijeni sa površine asteroida.

Ovo bi trebalo da bude još zanimljivije naučnicima, jer tokom čitavog dugog postojanja asteroida nisu bili izloženi kosmičkoj sredini, odnosno čak ni direktnom zračenju. Da bi se dobio ovaj jedinstveni materijal, eksplozivna naprava morala je da se aktivira na površini Riugu-a. Ovim je iskopan krater širine do dvadeset metara, u koji se Hajabusa-2 potom spustila i netaknute komade smestila u komoru C. Japanska svemirska agencija (JAKSA) navodi da je u kapsuli zarobljen i asteroidni gas.

Bilo je veliko iznenađenje za naučnike u 2018. godini kada su saznali koliko je Riugu zaista mračan. Da bi sonda uopšte mogla bezbedno da sleti na nju, laserski senzori su čak morali da budu izmenjeni.

Ne samo Riugu, sastavljen od stena koje pripadaju asteroidima tipa C (koji se nazivaju i ugljeničnim), već su asteroidi uopšte ostaci iz perioda formiranja Sunčevog sistema, iz kojeg se planete nisu formirale, već su ostale objekti koji se slobodno kreću.

Naša preporuka