NLO
screenshoot/Twitter
NLO

screenshoot/Twitter

NLO, Foto: screenshoot/Twitter

Španski putnički avion "super caravel" 11. novembra 1979. bio je primoran da hitno sleti u grad Manises u Valensiji, jer su ga pratila dva čudna crvena svetla. Ovaj slučaj, koji je decenijama okupirao ljubitelje misterija, još uvek je obavijen velom tajne.

Štampa je za ovaj događaj saznala samo dva dana kasnije.

13. novembra 1979. godine, na poslednjim stranicama novina ABC pojavila se priča koja je otvorila Pandorinu kutiju.

Malo je ko verovao u ovo: „Hitno sletanje aviona zbog NLO-a!“

Neverovatno, ali to je činjenica. Turbomlazni aviona kapaciteta do 109 putnika u vlasništvu tadašnje španske avio-kompanije TAE (Trabajos Aereos i Valores), bio je prinuđen da skrene sa kursa nakon slučajnog sudara sa dva velika crvena svetla. Hitno sletanje letelice koja je iz Palma de Majorke letela za Santa Kruz de Tenerife, izvršeno je na aerodromu Manises u blizini grada Valensija, u istoimenoj španskoj provinciji.

Priča se tu nije završila. Dok je putnički avion sletao u Valensiju, borbeni avion je poleteo iz Albacetea da bi izvršio misiju "identifikacije i presretanja cilja".

Avion se "sudario" sa svetlima, ali dopisnik ABC Semprun Guilen napisao je tada da nije uspeo da ih zaustavi:

- Lovac "miraž F-1", 141. španskih vazduhoplovnih snaga nekoliko puta je pokušao da presretne NLO. Međutim, neidentifikovani objekat uvek se iznova udaljavao, uprkos činjenici da je ovaj tip vojne letelice sposoban za brzinu od 2.300 kilometara na sat “.

Kada je putnički avion sleteo, novinar španskih dnevnih novina ABC pitao je pilota "super karavele" Franciska Ksavijera Lerda de Tehadu neizbežno i, naravno, logično pitanje: „Da li mislite da ste videli leteći tanjir? Odgovor je bio dvosmislen: „Teško je odgovoriti. Da sam znao kako izgledaju, rekao bih, ali ne mogu “.

Avion i NLO

printscreen/youtube

Avion i NLO, Foto: printscreen/youtube

 Vojni pilot sve potvrdio

Kapetan broda je takođe primetio: „Siguran sam samo da je to bila neverovatno brza letelica sa neverovatnom manevarskom sposobnošću“. Tako se pojavio „slučaj Manises“ - misterija, čija je istraga došla do španskog parlamenta. Cela država je pokušala da reši zagonetku, čije rešenje do sada nije pronađeno.

Šta su putnici videli te noći, 11. novembra 1979.? Mnogo je teorija i stručnjaka koji su pokušali da razotkriju ovu misteriju. Nakon proučavanja događaja, novinar i istraživač David Kuevas ne isključuje da je to bila neka vrsta američkog vojnog testa. Međutim, pilot "miraža" potvrdio je da su svetla postojala. David Kuevas to potvrđuje u intervjuu za ABC.

On, međutim, primećuje da „ne možemo zanemariti prisustvo 6. flote SAD u Sredozemlju u to vreme“.

- Štaviše, ne smemo zaboraviti da su Amerikanci uvek smatrali da je Španija poligon za testiranje. Mogao bih da navedem puno sramnih primera kada su ljudi prijavljivali NLO-e, za koje se zapravo ispostavilo da su avioni američkih vojnih vežbi na nebu Španije - rekao je Kuevas.

On, kao i njegove kolege složili su se u jednom - pilot putičkog aviona je imao veliko iskustvo. Služio je kao vojni pilot u Africi i više puta je spuštao letelice sa rupama od metaka. Nije ga lako uplašiti, rekli su rođaci pilota.

Tajanstveni slučaj

A, evo kako je on opisao susret sa misterioznim svetlima: „Poleteli smo sa aerodroma Palma de Majorka u 23:47 po lokalnom vremenu i avion je bio u savršenom stanju. Broj leta - TAE 297, pratili smo rutu Majorka - Tenerife - Las Palmas. A avionu je bilo 109 turista iz Salzburga (Austrija), četiri člana posade i pilot.

Let se odvijao, kao i obično, krstarećom brzinom od oko 800 kilometara na sat. Bar dok nisu počeli da lete iznad Ibize. Tačno u 23:03, Francisko Ksavier Lerdo de Tehada primio je poziv iz kontrole leta Barselone.

„Obavešten sam o pomorskom signalu opasnosti od 121,5 MHz. Izvor je bio oko četrdeset milja zapadno od Valensije “.

Ovo nije bilo prvi put. To je već ranije zabeleženo. Međutim, nije mogao da ga identifikuje jer nije postojao kod. Pored toga, ovaj signal je primljen i u Madridu i na letu Iberia IB-231. Bukvalno pet minuta kasnije, sve je počelo:

„U 23:08 po lokalnom vremenu, prema planu, počeli smo da se penjemo sa 23 hiljade stopa na 33. U usponu sam video paralelno dva crvena svetla. Bila su ogromne jačine nije moglo da se vidi da li su na nekoj letelici. Bili su na takvom kursu da su neizbežno morali da se suoče sa nama. Svetla su letela neverovatnom brzinom, neviđena za bilo koju konvencionalnu letelicu, i na trenutak se zaustavila na maloj udaljenosti od "super karavele".

NLO

Youtube printscreen

NLO, Foto: Youtube printscreen

Manevri nisu pomogli

Svi članovi posade rekli su da je kokpit bio ispunjen purpurnim svetlom. Pilot je pokušao je da povuče avion u stranu, ali nije uspeo. Ova čudna igra mačke i miša trajala je nekoliko minuta. Ovo je bilo dovoljno da putnici počnu da pitaju šta se dešava.

"Svetla su se igrala s nama desetak minuta i nisam mogao da ih se rešim. Sliku sam prosledio rukovodstvu u Barselonu, koje je, ne dobivši ništa na ekranu radara, prosledilo komandi PVO. U određenom trenutku, NLO je sledio novu putanju sudara, mnogo tačniju od prethodne, a ja sam odgovorio poluautomatskim manevrom, naglo okrenuvši se udesno i strmoglavim padom sa 29.000 na 15.000 stopa “.

Kapetan je zatražio dozvolu za sletanje na pistu na aerodromu Manises „zbog progona nepoznate letelice u riziku od sudara“. Naglasio je da sa zemlje „tehnički ništa nije primećeno“. Ali nije negirao verziju o „dva crvena svetla koja nam se približavaju sa neba“, koja se kretala neobično. „Ništa se drugo nije moglo videti“, rekao je kapetan u intervjuu za radio stanicu RTVE u Valensiji, snimljen već na zemlji, nakon sigurnog sletanja. I kopilot je bio jasan: „Ova stvar nas je pratila“.

Do cilja

Međutim, priča još nije gotova. Dok je avion TAE počeo da se spušta, lovac "miraža", kojim je komandovao kapetan Fernando Kamara, poleteo je iz vazduhoplovne baze u Albaceteu. Pilot lovca David Kuevas potvrdio je da je „poleteo iz Los Ljanosa u Albaceteu kako bi pokušao da presretne ona crvena svetla zbog kojih je "super karavela" prozemljena u Manisesu“. Kapetan je video crveni svetleći objekat i "gonio ih je više od sat vremena“.

On je izjavio da je prišao ovoj neidentifikovanoj letelici na visini od oko 20 hiljada stopa. I nekoliko sekundi video je kako se vatrena svetlost transformiše u providno staklo i menja boju, najpre u žutu, pa plavu, pa ponovo crvenu...

"Čuo sam čak i pulsirajuće zvučne smetnje na različitim frekvencijama, kao da je reč o signalu." Prema rečima pilota, NLO je nekako stopio sve svoje komunikacione kanale ".

Slučaj Manises je izazvao je takvu pometnju da je godinu dana kasnije bio pred parlamentom. Nije se došlo do otkrića šta je tačno presrelo i pratilo španski avion na nebu iznad Ibice.

Pročitajte još: